Tip van ’t Natuurlijk Huus over ont-spullen

Interessant? Deel het artikel

tip natuurlijk huus
'@Agnes Heethaar

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over spullen. Of over ont-spullen.

Door Agnes Heethaar

Toen we, alweer 30 jaren geleden, terugkwamen uit Nepal, viel het mij op hoeveel spullen wij in ons leven hebben. We hadden drie weken in de Himalaya gewandeld. Het was vooral natuur dat ons omringde. Als we in dorpjes kwamen om te overnachten, dan waren daar simpele huisjes, zonder een vloer, met weinig huisraad. Het meeste huisraad had te maken met het eten koken. Verder simpele stoelen, bedden en kleden. Omdat de natuur zo overweldigend was, misten we niets. Het viel ons op dat het afval dat er te zien was, vooral werd veroorzaakt door toeristen. Het ging dan om plastic flesjes en tasjes.

Terug in Nederland zagen we al onze spulletjes in huis. De gedachte kwam op dat het niet zo raar is dat we zo’n druk leven in Nederland hebben. Met de Westerse leefstijl is er veel waar wij geld voor nodig hebben. En daar moet dan weer voor gewerkt worden.

Toen we jaren later gingen verhuizen naar ’t Natuurlijk Huus, gingen we ons afvragen welke spullen we echt nodig hadden. De verhuizing was een mooie aanleiding om heel veel spullen weg te geven of naar de kringloop te brengen.

Alles wat we niet gebruikten, nodig hadden of voor ons een emotionele waarde had, ging weg. In het nieuwe huis zorgden we ervoor, dat we geen overbodige opbergruimte hadden. Als je die ruimte wel hebt, zijn we geneigd om dan spullen op te gaan slaan. Op zolder of in de kasten die daarvoor ruimte bieden. We wilden eenvoudiger gaan leven, zodat onze energie niet in spullen ging zitten, maar in het leven zelf.

Kringloop

Als we nu in ons huis kijken, staan er spullen die we gebruiken. Heel veel spullen zijn afkomstig uit de Kringloop. We hebben afgesproken dat als we iets nodig hebben, we ons eerst afvragen of we het al niet ergens hebben, vervolgens of we het echt nodig hebben, of we het eventueel zelf kunnen maken of dat we iemand kennen die het misschien over heeft. En anders kijken we eerst bij de Kringloop of op Marktplaats. Als we spullen niet meer gebruiken, gaan deze naar de kringloop.

Nu we in verband met Corona weer naar winkels kunnen, stond ik enigszins vervreemd bij de Hema te kijken wat er allemaal te koop was. Spullen krijgen een mooie kleur en zien er aantrekkelijk uit. Alles om de mensen te verleiden om dit te gaan kopen. Maar heb je het echt nodig? Wij hebben gemerkt dat ont-spullen ervoor zorgt dat je je tijd en geld niet verliest in onnodige spullen. Het bespaart het onnodig gebruiken van grondstoffen, die allemaal uit de aarde komen. Of ze zijn synthetisch gemaakt en dan belast het de aarde.

Ook al zou je het misschien dus niet direct denken, maar door bewust om te gaan met aanschaf van spullen, hergebruik en afstand doen van spullen, werk je mee aan duurzaamheid.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.