Tip van ’t Natuurlijk Huus over de siertuin

Interessant? Deel het artikel

agnes tip border bloem
'@Agnes Heethaar

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over de siertuin. Die staat in deze tijd van het jaar vol in bloei.

Door Agnes Heethaar

Toen we nog in een woonwijk woonden, liet de buurvrouw ons fijntjes weten dat er plantjes vanuit onze tuin waren uitgezaaid. Het betrof wilde planten en bloemen, die zij liever niet in de tuin hadden. Een andere buurvrouw maakte elke maandag haar tuin helemaal tiptop. Dat betekende dat alle blaadjes en takjes tussen de struiken werden weggehaald. Alsof de tuin met een stofzuiger was behandeld. Dat vond ik heel vreemd. Want torretjes, egels, vogels en planten, die hebben toch allemaal die bedekte aarde nodig?

Wilde bloemen

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de schoonheid van wilde bloemen. Toen ik ze weer in de wegberm zag op weg naar ’t Natuurlijk Huus, voelde ik me weer helemaal thuis. In het begin plantten we wat gecultiveerde struiken, bloembollen en bloemen. Maar al snel hadden we meer wilde bloemen in de tuin dan gecultiveerde. Gewoon omdat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om zo’n mooie bloem te verwijderen. Waarom is de één meer waard dan de ander?

Voor de insecten, de bijen en de vogels zijn de wilde bloemen juist heel veel waard. Ik heb even gekeken wat er nu allemaal in onze bloemborder bloeit aan wilde oftewel natuurlijke bloemen die door de wind of door vogels zijn verspreid. En dat is best veel: Paardenbloem, Herderstasje, Hondsdraf, Papaver, Stalkaars, Stinkende gauwe, Koekoeksbloem, Wilde viooltjes, Duizendblad, paarse en witte Dovenetel, Pinksterbloem, Kaasjeskruid en Postelein. Naast dat ze prachtig zijn, zeker ook met z’n allen bij elkaar, kun je veel bloemen ook gebruiken in salades of kun je ze op olie zetten voor dressing of huidverzorging. En je kunt er natuurlijk prachtige foto’s van maken.

Of lekker van genieten en zien hoeveel kevertjes, hommels en bijen erop afkomen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.