Tientallen verhalen over Haarle gebundeld in eerste Hoarlese Almanak

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Dorpshuis De Veldkamp in Haarle is op vrijdag 18 oktober de allereerste Hoarlese Almanak gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd symbolisch overhandigd aan de vier oprichters van Stichting Marke Haarle: Jan Fikken, Gerard Nij Bijvank, Hennie Reimert en Henk Reimert. Deze stichting, die veertig jaar geleden werd opgericht, houdt zich sindsdien bezig met het verzamelen en publiceren van historische gegevens over het Sallandse kerkdorp.

Interessant? Deel het artikel

Almanak Haarle introductie almanak

De Hoarlese Almanak is een nostalgische reis door de recente geschiedenis van Haarle. Bekende lokale termen zoals Amor in ‘t Kuuknhok, Dieksiepop, Houtdorp, de ijsbaan, Palthejacht en de Sint Sebastianuskerk roepen bij veel (oud-)inwoners warme herinneringen op. De Almanak viert niet alleen het verleden, maar ook het unieke karakter van Haarle vandaag de dag. In 240 pagina’s zijn er bijdragen van maar liefst 36 Droadnagels (inwoners en oud-inwoners van het dorp).

Naast verhalen bevat de almanak ook de traditionele onderdelen die in zo’n uitgave niet mogen ontbreken. Zo staat er de kalender voor 2025 in, inclusief het lengen en korten der dagen, maanstanden, het overzicht van feest- en gedenkdagen en een eeuwigdurende kalender. Essentiële informatie voor elke Haarlenaar om goed voorbereid het nieuwe jaar in te gaan. De kalender vormt bovendien de basis voor de indeling van het boek, met gedichten van Els van der Meer uit 1969 over de vier seizoenen. Ook is er een maandelijkse rubriek, Tuin Taferelen, van André Bank, die de inwoners van Haarle inspireert om het hele jaar door in de tuin bezig te blijven. De meest spraakmakende bijdrage is ongetwijfeld die van Mollie Boon, met een opiniërend artikel over de Hellendoornse politiek de laatste jaren en hoe daar vanuit Haarle tegenaan wordt gekeken.

De Hoarlese Almanak wordt uitgegeven door de Nedersaksische Uitgeverij, die sinds dit jaar in Haarle is gevestigd. Eindredacteur Robert Kemper Alferink legt uit: “Onze uitgeverij bracht al de Twentse Almanak uit. Dankzij de gecombineerde oplage is het mogelijk om deze uitgave financieel haalbaar te maken.” Hij hoopt dat de Hoarlese Almanak het begin is van een nieuwe traditie: “Of dat lukt, hangt natuurlijk af van de verkoop. Er zijn nog genoeg historische gebeurtenissen en dorpsverhalen die wachten om verteld te worden. Een mooi voorbeeld is het verhaal van Henk Reimert over hoe de KPJ destijds voor elkaar kreeg een clubhuis te vestigen in De Mölle. Dit soort verhalen verdienen het om bewaard te blijven.”

De eerste Hoarlese Almanak is te verkrijgen bij de Stichting Nedersaksische Uitgeverij, de Buurtsuper in Haarle en bij boekhandels in Nijverdal en Hellendoorn.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden