Theo Smidt en Atty van de Brake, wat doen jullie duurzaam? “We begeleiden mensen met duurzaam bouwen!”

Interessant? Deel het artikel

wat doe jij duurzaam atty

Theo Smidt en Atty van de Brake, wat doen jullie duurzaam? “We hebben een duurzaam huis gebouwd, begeleiden mensen bij duurzaam bouwen, zijn bezig met het realiseren van twee duurzame woningen in Barchem én schreven over ons unieke bouwconcept een boek.”

Ing. Theo Smidt is adviseur duurzaam bouwen en zijn partner Atty van de Brake is freelance tekstschrijver. Hij begeleidt particulieren bij energieneutrale en duurzame woningbouw op basis van zijn eigen bouwconcept. Zij schrijft teksten en ondersteunt klanten bij PR. “Onze missie is om de boodschap te vertellen dat eenvoudig duurzaam bouwen zonder warmtepomp vaak mogelijk is.”

Door Atty van de Brake

In 2014 is ons nieuwbouwhuis opgeleverd. Dit huis is gebouwd volgens het bouwconcept van Theo. Door de jaren heen verzamelde hij kennis over het toepassen en monteren van zonnepanelen, o.a. via zijn voormalig bedrijf Esdec in Deventer. Maar ook leerde hij bij in de praktijk over energieneutraal en duurzaam bouwen. Zijn ideeën zijn vormgegeven in ons huis in Harfsen. Toen nog als experiment en nu – na jaren van monitoren – blijkt dat zijn bouwconcept werkt. In 2020 kwam ook de ecologische zwemvijver gereed, wat reuze handig is in de zomer voor een lekkere duik.

Bouwconcept

Ons huis is maximaal geïsoleerd en heeft een groot dak vol met zonnepanelen. De verwarming gaat via elektrische vloerverwarming (draden in de vloer, per ruimte een thermostaat) en ook de boiler wordt elektrisch verwarmd. Het huis is dus gasloos en heeft geen warmtepomp nodig. Gasloos bouwen was in 2013/2014 overigens nog niet vanzelfsprekend. De gemeente vond het eigenlijk maar niks. Wat een verschil met nu! Onze voorkeur om zo weinig mogelijk installaties in huis te hebben vanwege kosten, onderhoud en storing, is hiermee ook gerealiseerd.

Rc-waarden

Heel goed isoleren ligt natuurlijk aan de basis van een energieneutrale woning. Het uitgangspunt was een Rc-waarde 10 voor dak, gevels en vloer. Dat wilden aannemers in Nederland toen niet bouwen, dus kwamen we terecht bij de Duitse aannemer Brüggemann Bau. Rc-waarde 10 is ideaal, intussen adviseert Theo om minimaal te kiezen voor:

Rc-waarde dak 9,0
Rc-waarde vloer 7,0
Rc-waarde gevels 8,0
Glas: Triple (U= 0,5 – 0,7)

Barchem

In Barchem realiseren we op eigen initiatief twee duurzame woningen – ook volgens Theo’s bouwconcept – op een prachtige plek met zicht op de Kale berg. De gemeentelijke regelgeving zet ons helaas al een jaar in de wachtstand. Jammer dat zo’n goed initiatief verzandt in bureaucratie. We hopen dit jaar te starten met bouwen. De huizen bieden we te koop aan.

Boek

Voorjaar 2020 zei Atty tegen Theo: “Jij hebt een bijzonder bouwconcept, zullen we daar samen een boek over schrijven? De wereld moet toch weten dat je ook zonder een dure en storingsgevoelige warmtepomp een energieneutraal huis kunt bouwen.” Theo stond niet te springen, het boek was meer een droom van Atty, maar nu het klaar is, zijn we samen trots op het resultaat. Met de inhoudelijke kennis van Theo en de schrijfkunsten van Atty ontstond een praktisch boek over eenvoudig duurzaam bouwen.

Zes duurzame keuzes

De zes duurzame keuzes die ten grondslag liggen aan ons bouwconcept:

  • Kies bij voorkeur voor houtskeletbouw.
  • Beperk de energievraag door uitstekend te isoleren.
  • Wek zelf energie op door het hele dak vol te leggen met zonnepanelen.
  • Bereik maximaal comfort door elektrische verwarming en elektrische warmwatervoorziening te gebruiken.
  • Zorg voor een gezond intern leefklimaat door goede ventilatie en door dampopen te bouwen.
  • Houd het simpel. Vermijd complexe installaties vanwege storingsgevoeligheid en onderhoud.

Volgende

Volgende week vertelt Arjan Broer uit Hasselt over wat hij duurzaam doet.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.