Laatste berichten Energie

Meer berichten

Vlaamse thuisbatterij: geen extra druk op lokale netten maar flexvoordeel nog nihil

Nederlandse netbeheerders zetten vraagtekens bij de meerwaarde van de thuisbatterij. Zo kan verkeerde inzet bijdragen aan netcongestie. Solar Magazine vroeg Gunther Schoovaerts naar de ervaring in Vlaanderen.

Lees verder »

Windparken op zee stuwen productie hernieuwbare energie in maart

De toename van windmolens op zee is een drijvende kracht achter de groei van hernieuwbare energie. Omdat er meer molens staan, lag de productie het eerste kwartaal meer dan 50 procent hoger dan het vergelijkbare kwartaal vorig jaar. De totale kwartaalproductie van hernieuwbaar kwam zo’n 17 procent hoger uit. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van Energieopwek.

Lees verder »

Uitrol van de thuisbatterij: wat zijn de lessen uit Duitsland en Italië?

Terwijl in een aantal Europese landen de verkoop van thuisbatterijen de afgelopen jaren door het dak ging, loopt het in Nederland – met een geschat aantal van enkele duizenden systemen – nog geen storm. Desalniettemin wordt de thuisbatterij algemeen gezien als het volgende grote verdienmodel voor zonnepaneelinstallateurs.

Lees verder »

Laten wij ons niet gek maken?

Onze Luttenberger muziekkenner Leo van Krukkert heeft ook andere levensvragen, reden waarom hij deze column schreef.

Lees verder »

Dag van de slaap

Afgelopen vrijdag bleek het de Internationale Dag van de Slaap te zijn. Precies op die dag heb ik me verslapen. Is dat de bedoeling?

Lees verder »

Joa Joa is bezorgd over het overbelaste stroomnet

Joa Joa is bezorgd over het overbelaste stroomnet.

Lees verder »

Wind zorgt voor groei duurzame energie in februari

Wind droeg in februari fors bij aan de productie van duurzame energie. De molens op land en op zee leverden twee vijfde van de duurzame energie.

Lees verder »

offgrid wonen

Off-grid met Britt: wonen in landelijk gebied

Recent is Britt Koopmans afgestudeerd aan de Hanzehogeschool in Groningen (opleiding: Built Environment). Ze heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van off-grid wonen in landelijk gebied en daar een uitgebreide en inspirerende afstudeerscriptie over geschreven.

Lees verder »

duurzaam huis

Stembus verkiezing geopend: wie woont in het duurzaamste huis van Overijssel?

Welke woning verdient de titel ‘Duurzaamste huis van de Overijssel’? Van 14 februari tot en met 1 maart kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriet.

Lees verder »

waemtepomp

Forse groei bijdrage warmtepompen aan hernieuwbare energieopwekking

De koude maand januari maakte de bijdrage van warmtepompen aan de productie van hernieuwbare energie goed zichtbaar. In vergelijking met januari vorig jaar leverden ze 30 procent meer. De totale hernieuwbare productie groeide 9 procent. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Lees verder »

Vanavond op RTV Oost aflevering 12: 10 jaar Het Groene Oosten, hoe staat Overijssel ervoor?

Al tien jaar zien we in Het Groene Oosten dat duurzaam leven niet suf of saai is, maar juist leuk en logisch. De elektrische Porsche of motorfiets testen met de politie, abseilen van windmolens, meelwormen proeven, boilers die door ramen vliegen en schieten op zonnepanelen. Maar ook verdiepende gesprekken met pioniers en grootschalige energieprojecten. In deze aflevering zoomen we in op de energietransitie en blikken we terug op de afgelopen jaren waarin we zien hoe Overijssel stap voor stap op weg is naar een energieneutrale provincie.

Lees verder »

Thuisbatterij

Je eigen energie opwekken: van vaste maandlast naar geld verdienen

Zonnepanelen in overvloed, een thuisbatterij, een elektrische auto, een slimme laadpaal en een dynamisch energiecontract. Daarmee schaf je voor je zelf de vaste lasten voor energie af en help je mee te voorkomen dat het energienet volraakt. Je kunt dat nú al regelen!

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.