Thema TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID op IJsselbiënnale urgenter dan ooit

Interessant? Deel het artikel

ijselbiennale
Mieke Conijn bezig tijdens nachtelijke reddingsactie van Cassandra’s Oog Foto: Gerard Bunnik

Niet verwacht, laat staan gehoopt, maar de recente wateroverlast maakt de IJsselbiënnale dit jaar actueler dan ooit. Mieke Conijn, directeur van de IJsselbiënnale: “Wij hebben de deelnemend kunstenaars al in 2020 gevraagd om voor deze editie van de IJsselbiënnale na te denken over de verhouding tussen mens en landschap en de impact van klimaatverandering op het landschap en die verhouding. Dat ze – met de voeten en hun kunstwerken in het water – zo letterlijk met de urgentie van de thematiek geconfronteerd zouden worden, hadden we natuurlijk niet verwacht.”

De zware regenval in Duitsland en Zwitserland resulteerde bij onze buren in een ongekend hoog aantal slachtoffers, veel menselijk leed en miljarden euro’s schade. Ook in Limburg leidde de extreem hoge waterstand tot veel overlast en zorg.
De route van de IJsselbiënnale werd deels onbegaanbaar en met de stijging van het water hield een aantal kunstwerken in de uiterwaarden het niet droog. Zo werd het werk Cassandra’s Oog van Esther Kokmeijer tot tweemaal toe gered van het wassende water. Het huisje waarin het apocalyptische videowerk van Simone Hooymans getoond wordt, moest volledig worden afgebroken. En ook het startpunt op stadsstrand Meadows in Deventer kreeg natte voeten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.