In Raalte is het voormalige varkensproefbedrijf van de Universiteit Wageningen omgebouwd tot een multifunctioneel onderzoeks- en innovatiecentrum van The Green East. Samen met ondernemers en studenten wordt hier de circulaire economie voor de agri- en foodsector op gang geholpen; een economie waarin reststoffen volledig worden hergebruikt en eindige grondstoffen niet worden uitgeput. Het spreekt dan ook voor zich dat alle gebouwen van The Green East een duurzaam karakter hebben. Geert Sol, managing director van The Green East en Martin Blokvoort, eigenaar van Disselhorst Green Energy vertellen hoe zij hier samen in optrekken.
“In de eerste fase stond het duurzaam maken van het bestaande pand en de nieuw te bouwen kas centraal. De kas kreeg vloerverwarming, gevoed door een warmtepomp. Ook wordt de warmte van de verlichting in de gesloten kweekkassen opgevangen om het pand te verwarmen. Daarnaast draait nu nog een gasketel, maar op termijn krijgen de kantoren plafonddelen die via een warmtepomp kunnen verwarmen en koelen. Alle kantoren zijn al wel voorzien van LED verlichting en een CO₂ gestuurd ventilatiesysteem. En tijdens de verbouwing hebben wij na-isolatie toegepast.” Al deze maatregelen dragen bij aan een op termijn energieneutraal gebouw waar voldoende elektriciteit wordt opgewekt en een gasaansluiting tot het verleden behoort.
Het vervolg
In het vervolgtraject richten The Green East en Disselhort zich op de realisatie van een pilotfabriek voor de productie van plantaardige eiwitten uit onder andere eendenkroos en luzerne, kantoren waar startups de ruimte krijgen om via onderzoek hun innovatieve ideeën concreet toepasbaar te maken en huisvesting voor studenten die binnen The Green East Academy aan kunnen sluiten bij onderzoek naar duurzame producten en efficiënte processen voor de agri- en foodsector. “Het is een proces van continu beoordelen en bijsturen. Zo weten wij van tevoren niet welke startups zich hier tijdelijk vestigen en dus ook niet wat zij van onze installaties vragen. Dat maakt het soms complex en vraagt om een hoge mate van flexibiliteit.”
De toekomst
Inmiddels vormt The Green East een voorbeeldlocatie voor de hele regio. “Wij kunnen hier de vele mogelijkheden van duurzame installatietechniek laten zien. Door de regio, overheden, ondernemers, studenten en onderwijsinstellingen te betrekken, leveren wij een positieve bijdrage aan de gebiedsontwikkeling. Samen werken wij aan de grote opgave om duurzame oplossingen van sociaal maatschappelijke, ecologische en economische waarde te vinden. Zo kun je leegstaande erven een nieuwe impuls geven door de stallen geschikt te maken voor de teelt van plantaardige eiwitten. Met dit alles maken wij ons met green development sterk voor een duurzaam en verantwoord verdienmodel, waarmee de agri- en foodsector optimaal kan inspelen op de vraag van de toekomst.”