“Tegeltuinen zijn uit. Klimaatvriendelijke tuinen zijn helemaal in”

Interessant? Deel het artikel

'@px here groene tuin willem seine

Nu het klimaat geleidelijk verandert en we steeds vaker last hebben van hitte, van langdurige droogte of juist enorme hoosbuien is het tijd om het roer om te gooien.

Door Willem Seine

Steeds meer mensen kiezen voor een meer natuurlijke tuin. Het heeft veel voordelen. Vergroening in de vorm van gras, struiken of bomen zorgt voor verkoeling tijdens hete zomers. Het regenwater zakt lekker de grond in en komt zo niet op straat. Ook de bloemen en de bijtjes zijn blij. Er is komt veel meer leven in je tuin zoals insecten en vogels. We hebben het niet in de gaten maar al onze tuinen zijn bij elkaar enorm groot. Je kunt wel zeggen: het is het grootste natuurgebied van Nederland.

Gemeenten zijn al enige tijd geleden gestart met het aanpassen van de openbare ruimte. Rioolstelsels worden aangepast zodat het water lokaal wordt opgeslagen in vijvers of in parken. Het moet ervoor zorgen dat we minder water vaak water op straat te zien krijgen. Waar gemeenten tegen aan lopen is dat gemiddeld 60% van het grondgebied in steden meestal in eigendom is van particulieren. Woonhuizen met tuinen, bedrijventerreinen.

Daarom hebben veel gemeenten beleid dat zich richt op bewoners en ondernemers om gedrag te veranderen om die hitte het hoofd te bieden. In gebieden waar de riolering nog niet is aangepast, krijgen zij subsidie om het regenwater dat op de daken valt af te koppelen van het riool. Zo komt schoon regenwater in de grond in plaats van dat het zinloos naar de rioolwaterzuivering stroomt. Beschikbaar voor planten en bomen. En als je handig bent, koppel je ook een regenton aan je regenpijp. Bespaart een hoop kraanwater.

Regenwaterambassadeurs

In Deventer heeft men de Regenwaterambassadeurs bedacht. Dit zijn mensen die kennis hebben over afkoppelen van het riool en het leuk vinden buren of medewijkbewoners te adviseren. Je kunt als bewoner via de website vragen of een ambassadeur kan komen kijken bij jou thuis. Het blijkt dat er een enorme variatie is in aanpak bij het afkoppelen afhankelijk van smaak, voorkeur voor techniek of juist natuurlijk. Zo wordt ondergronds gewerkt met verschillende materialen zoals infiltratiekratten en drainagebuizen, of juist bovengronds met gootjes, vijvers of wadi’s. Tijdens bijeenkomsten laten ambassadeurs elkaar zien wat ze thuis hebben gemaakt en zo verspreid zich kennis en ervaring. Regelmatig worden er ook Open Tuin dagen georganiseerd zodat je je als bewoner kunt laten inspireren. In Zwolle pakken ze het weer anders aan en hebben ze een team Klimaat die initiatieven adviseert. Ook organiseren ze daar oploopjes waar goede voorbeelden in het licht worden gezet.

Een andere manier om je huis en tuin te vergroenen is het bedekken van je platte dak met begroeiing. Groene daken zijn ook helemaal in. Je kunt ze combineren met zonnepanelen, het houdt water vast, het isoleert, het houdt de hitte buiten in de zomer en kou in de winter. Al dat groen trekt ook veel bijen, vlinders en andere insecten. Tuincentra kunnen je goed op weg helpen hiermee.

Natuur en Milieu Overijssel

Bij Natuur en Milieu Overijssel spreken ze van een kentering. Tot een paar jaar terug was het heel normaal om een groot deel van de achtertuin te bestraten, tegenwoordig groeit het besef dat dit ook anders kan. ‘Tegels eruit, groen erin’. Dat is gelukkig de nieuwe trend. Dat moet ook wel, want 60 procent van de grond in Nederland is in particulier bezit. Inwoners moeten vooral zelf aan de slag om een verschil te maken.

Periodes van extreme hitte en droogte – of juist hoosbuien die straten en tuinen blank zetten – komen door klimaatverandering vaker voor. Met een groene tuin kun je echt een bijdrage leveren. Regenwater wordt beter door de grond opgenomen, minder tegels zorgt voor minder hitte en bomen brengen verkoelende schaduw zodat je tuin op warme dagen óók een aangename plek is. Dat kan al snel een graad of twee tot vijf schelen.

Willem Seine is projectleider klimaatadaptatie bij de natuurorganisatie.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over ““Tegeltuinen zijn uit. Klimaatvriendelijke tuinen zijn helemaal in””

  1. Avatar

    Tegeltuinen zijn in, tegeltuinen zijn uit. Twee artikelen die ik googelde en er zit amper een jaar tussen. Op dit moment zijn ze schuin aan de overkant een tuin aan het betegelen die een half jaar geleden nog beeldschoon was. Let wel, nu! op 5 maart 2022. Ondanks alle berichten van het afgelopen decennium over klimaatverandering, wateroverlast, het riool dat het niet meer aan kan, hittestress en de teloorgang van verschillende insecten- en plantensoorten, gaan mensen hier nog gewoon mee door. De gemeentes staan er bij en kijken er naar…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.