Tala blokkeert de A1 met houten woningen

Prefab bouwer Tala uit Broekland roept op tot protest vóór duurzaam bouwen en gaat tweede paasdag de A1 blokkeren met hun woningen.

Interessant? Deel het artikel

Tala demo

‘Wij zijn het zat! Wij eisen strenge en eerlijke eisen voor duurzaam bouwen.’ Natuurlijk bouwbedrijf Tala uit Broekland roept op tot protest op de A1, met een huizenblokkade. Aanstaande maandag (2e Paasdag) zal het bedrijf haar prefab biobased woningen op de snelweg plaatsen om zo aandacht te vragen voor dit onderwerp. Ze roept andere bouwbedrijven op hetzelfde te doen en zo een duurzaam verplaatsbaar straatje te vormen. ‘De woningnood én klimaatverandering eisen nu een andere koers!’

(Lees verder onder afbeelding)

Nederland heeft een eerlijk speelveld nodig voor natuur én bouwer. Want ook onze kinderen hebben recht op een leefbaar klimaat en een gezond dak boven hun hoofd. Demissionair minister Hugo de Jonge zegt dit ook te willen, met stimulering van biobased bouwmaterialen en een strengere Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Die MPG is dé wettelijk verplichte duurzaamheidsmeetlat waarlangs elk gebouw gelegd wordt. Maar de nieuwe set rekenregels achter die MPG, slaat de plank volledig mis. Die rekenmethodes zorgen ervoor dat vervuilende materialen zoals beton en staal op papier “duurzamer” worden ten opzichte van hout. Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat dat niet klopt. Willen we duurzaam wonen? Dan moet duurzaam bouwen wel lonen!

“Zeg NEE tegen een vervuilende MPG”

Natuurlijk actie

Tala ziet zich genoodzaakt groots uit te pakken om de aandacht te trekken van de politiek en media. Voor een klassieke Haagse lobby zegt het bedrijf te druk te zijn met huizen bouwen. Toch is de focus op de bouw wel wat er nodig is.

(Lees verder onder afbeelding)

tala demonstranten

“Gezond wonen? Dan moet duurzaam bouwen lonen”

Bouwmaterialen zijn in Nederland verantwoordelijk voor 11 procent van de CO2 uitstoot! Daar valt dus veel te winnen. Bovendien is het energieverbruik van een gemiddelde woning in 25 jaar tijd, gelijk aan de uitstoot tijdens de bouw met traditionele materialen als beton en steen. ‘Misschien is het nodig om deze zinnen nog een keer te lezen,’ aldus Tala. ‘De positieve impact is enorm als we terug gaan naar bouwen met hout en andere natuurlijke materialen. Deze zijn in een oneindige cyclus beschikbaar door duurzaam bosbeheer. Bij verwerking wordt ook nog eens veel minder CO2 uitgestoten. Sterker nog, netto worden er tientallen tonnen COlangdurig vastgelegd in één woning. CO2 positief en gezond bouwen dus, dat snijdt hout.’

“Geen duurzame woning, is zwemmen als beloning”

Wij eisen duurzame eisen

De bouwers zijn bang dat hen hetzelfde lot te wachten staat als de boeren. Jarenlange onzekerheid over de toekomst en steeds weer veranderende wet- en regelgeving. Dat vaak niet op de realiteit gebaseerd is. Dit zwalkende beleid verandert het klimaat geheid. Pas als minister Hugo de Jonge zijn nalatenschap aanpast of als de grootste partijen hun toezegging doen, rijden de duurzame bouwers hun woningen weer naar huis. Komt de politiek niet tegemoet aan de eisen? Dan verplaatsen de protesterende bouwers het straatje naar de A12 bij Den Haag.

“Den Haag, houT koers!”

Iedereen die zijn duurzame woning of zichzelf vóór duurzaam bouwen wil parkeren op de A1, kan zich aanmelden via info@tala.nl. Iedereen is welkom. Wie onderweg naar de meubelboulevard stil komt te staan op de A1, kan in de woning een vegetarische paasbrunch halen. De exacte locatie op de A1 zal Tala maandagochtend delen met alle medestrijders.

Transport beschikbaar

Tala transport

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.