Tijdens een wandeling kan ik het niet nalaten om afval dat ik tegenkom op te rapen en thuis in de container te gooien. Er is een tijd geweest dat het mij zo zeer deed dat het afval maar gewoon weggegooid werd, dat ik met grote knijpers op onze weg aan de gang ging.
Totdat ik me afvroeg of diegene die het gedachteloos weggooit, gaat beseffen dat iemand anders zijn of haar troep zit op te ruimen. Ik bedacht toen om de blikjes, flesjes en pakjes die ik tegenkwam midden op het fietspad te zetten, aan het prikkeldraad vast de pinnen of in een boomtak te hangen. Dat zou de aandacht trekken.
Voorbijgangers zouden zich afvragen waarom het midden op het pad staat en waarom het aan het prikkeldraad of aan een boomtak hangt. Daarmee hoopte ik dat mensen gingen beseffen dat ze hun afval mee moeten nemen en in een afvalbak moeten gooien.
Ik had er zelf wel lol in.
Frisdrankblikjes
Ik heb me er een tijd niet zo mee bezig gehouden, totdat ik op datzelfde fietspad een kleurrijk en modern frisblikje in de berm zag liggen. Het ging om een blikje Mango loco, Juiced monster, energy juice met vitamines en taurine. Er staan skeletten afgebeeld op het blikje. 9 % vruchtenconcentraat met suikers en zoetstof cafeïne, L-Carnitine en Inositol. Weet jij wat het allemaal is? Het lijken mij geen onderdelen van de schijf van 5.
(Lees verder onder afbeelding)
Mijn gedachten gingen dus even uit naar het gezondheidsgehalte en naar de waarde van het blikje voor statiegeld. Blijkbaar is dat geen drijfveer om het blikje mee naar huis te nemen. Tieners die zakgeld krijgen kopen daar meestal dingen van die ze thuis niet krijgen of mogen. Dan neem je zo’n blikje natuurlijk ook niet mee naar huis. Dat geldt dan ook voor de verpakking van grote koeken, chips zakken en andere zaken.
Maar eerlijk is eerlijk, het viel mij op dat het aantal stuks afval in de bermen veel minder was dan een paar jaar geleden. Het is een actueel thema. Scholen hebben er ook aandacht aan besteed. En misschien raken mensen ook innerlijk gemotiveerd om de natuur van dat afval vrij te houden.
Drinkbare rivieren
Li An Phoa strijdt voor het drinkbaar krijgen van onze wateraders, de rivieren. Zwerfafval is één van de zaken die veel in rivieren terechtkomen en van daaruit naar de zeeën en oceanen stroomt.
(Lees verder onder afbeelding)

Tijdens de wandeltochten die zij organiseert om aandacht te geven aan een rivier, roept ze de wandelaars op om een tasje mee te nemen voor het zwerfafval dat je onderweg tegenkomt.
Ik vergeet zelf altijd om een tasje mee te nemen en stop het uiteindelijk in mijn jaszak als mijn handen te vol raken. Maar standaard een opvouwbaar linnen tasjes in mijn jaszak stoppen is handiger.
Met elkaar
Als we dat nou met elkaar zouden doen, dan is er toch meer opgeruimd in de natuur.
Ik ben ervan overtuigd als het ergens netjes is, dat je er dan zelf ook netter mee omgaat. Het omgekeerde is naar mijn idee ook waar, als er overal veel troep ligt, gooi je er zelf ook gemakkelijk jouw troep erbij.
Het zijn de kleine dingen die je kunt doen. Maar misschien zijn ze wel veel groter dan je denkt.
Website ‘t Natuurlijk Huus
Het werkt inderdaad. In Heeten hebben we een werkgroep die regelmatig onder het motto “Houdt Heeten schoon” op pad gaat met door de Rova beschikbaar gesteld materiaal om zwerfvuil op te ruimen .Ik hebb een paar jaar de fietsroute van de schooljeugd naar Raalte ( deels ) gedaan .
En inderdaad, de hoeveelheid troep is duidelijk minder geworden.