’t Natuurlijk Huus: Zelf compost maken

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over zelf compost maken.

Interessant? Deel het artikel

RalphCompost01

Met een nieuw groeiseizoen is het misschien leuk om te beginnen met zelf compost maken. Al je groenafval hoeft dan niet meer in de groene container afgevoerd te worden. Je verzamelt het zelf op een composthoop gemaakt bijvoorbeeld van pallets of in een compostcontainer en gebruikt het na het rijpingsproces vervolgens voor je tuin of kamerplanten.

Een vorm van kringloop op je eigen woonplek. Het maakt je bewuster van wat je eet en weer aan de aarde afstaat. Naast dat het groen uit de keuken je eerst zelf heeft gevoed, voedt het vervolgens de grond en of jouw kamerplanten. Er gaat niks verloren.
Je trekt pieren in je compost aan om al het groenafval om te zetten in rijke grond.  Die pieren zorgen in de grond weer voor gangen en daarmee voor lucht in de bodem. Het maakt de bodem dus los en luchtig. Daar zijn de wortels van jouw tuinplanten blij mee.

Hoe maak je deze

1: Kies de juiste plek.
Kies een zonnige en goed doorlatende plek voor je composthoop of -bak.
2: Kies het juiste formaat
Kies een formaat dat past bij je huishouden en tuin. Een te kleine hoop kan niet efficiënt composteren, terwijl een te grote hoop lastig te onderhouden kan zijn.
3: Gebruik de juiste materialen
Begin met het verzamelen van organisch afval in een compostbak of -hoop. Zorg ervoor dat je de juiste verhouding hebt tussen bruin materiaal, zoals bladeren en takken, en groen materiaal, zoals groente- en fruitresten. Zorg voor een goede mix om de juiste verhouding van koolstof en stikstof te krijgen.
4: Maak het klein
Breek het afval in kleine stukjes, zodat het sneller kan composteren
5: Voeg water toe:
Zorg ervoor dat je composthoop vochtig is, maar niet te nat. Het is het beste om het afval te besproeien terwijl je het toevoegt.
6: Belucht de compost
Zorg voor voldoende beluchting in de hoop door het af en toe om te draaien of door er gaten in te maken.
7: Gebruik wormen
Als je een wormenbak hebt, kun je wormen toevoegen om het composteringsproces te versnellen.
8: Wees geduldig
Het composteringsproces kan enkele maanden duren. Na enkele maanden tot een jaar zou de compost klaar moeten zijn. Het zou donkerbruin en kruimelig moeten zijn en geen grote stukken afval meer moeten bevatten. Blijf ondertussen organisch afval aan de composthoop toevoegen terwijl het composteert. Geduld is dus vereist!

9 Gebruik de compost
Zodra de compost klaar is, kun je het gebruiken als voedingsstof voor je tuin of planten.

Je kunt er ook voor kiezen om Bokashi te maken

Met de bokashi-methode kan je organisch afval geurloos fermenteren in plaats van het te laten rotten, zoals bij composteren het geval is. En dat kan zowel in het klein, bij jou thuis, als in het groot, bij de boer op het land. Voor huis, tuin en keuken bokashi heb je een speciale emmer nodig. Die vul je met een bodempje boskashi starter waar je het keukenafval op gooit. Daarna voeg je weer een laagje starter toe enzovoort. Tot de emmer vol is. Dan moet je het geheel nog tien dagen laten staan om het fermentatieproces af te ronden.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Bokashi emmers

Je tapt regelmatig vocht af via een kraantje in de bokashi emmer. Dit vocht kan je, verdund met 100 delen water, ook weer gebruiken als vloeibare mest voor je planten. Het vocht heeft, net als de bokashi zelf, een zure geur. Dit komt door het fermentatieproces.

Meer info

Bokashi emmers zijn aan te schaffen via de Raalte Compostbrigade https://compostbrigade.nl/ .

Compostbrigade Raalte

Ook via internet te bestellen. Naast emmers heb je starter nodig en Effectieve micro-organismen. Ze worden vaak als setjes verkocht.

Veel succes en vooral ook veel plezier en voldoening!!

Bronnen:
https://www.hetkanwel.nl/zelf-compost-maken
https://compostbrigade.nl/

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

agnes narcissen

’t Natuurlijk Huus: Voorjaar

Lees verder »