’t Natuurlijk Huus: Wollen kleding

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over kleding van natuurlijke materialen.

Interessant? Deel het artikel

agnes 231207 gebreide trui

Vorig jaar winter- en Coronatijd kreeg ik opeens weer zin om een wollen trui te breien. Dertig jaar geleden deed ik dat heel veel. In mijn studententijd zaten we onder de les te breien. Dat vonden we heel gewoon. Velen waren wel iets aan het breien of haken. Maar dat is een hele tijd “uit de mode” geweest.

Als kind droeg ik in de wintermaanden een wollen hemd en in bed hadden we een wollen voetenzak om ons lekker warm te houden in de onverwarmde slaapkamer waar de ijsbloemen op de ramen zaten.

Wollen trui kopen

Een aantal jaren geleden wilde ik een lekkere warme wollen trui kopen in een winkel. Tot mijn verbazing zaten deze truien helemaal niet in het assortiment. Wel dunne truitjes en heel veel van polyester of een mengeling daarvan. Met het idee om je lekker warm te kleden waardoor de verwarming wat lager kan in huis is de kledingindustrie nog niet vertrouwd lijkt het.

En ook het idee om weer lokale wol te gebruiken van Nederlandse schapen lijkt niet meer onder de aandacht. De meeste wol van schapen uit Nederland wordt geëxporteerd of vernietigd, omdat wij er niets meer mee doen.

Deventer wolproject

Ik kwam op de gedachte van zelf een wollen trui breien, door een mooi bericht over de Deventer Schaapskudde. Een groepje spon van de wol van deze schapen garen, kleurde deze wol en verkochten het op de Deventer markt.
De schapen zijn in de Gemeente Deventer ingezet om de bermen te begrazen. De wol levert veel warme truien, mutsen en wanten op. Meer lokaal en puurder kan het niet. Ze noemen zich het Deventer Wol project.

Fibershed

Het is niet zomaar een project. De oprichters hebben zich laten inspireren door Rebecca Burgess, de grondlegger van Fibershed (letterlijke vertaling is vezelschuur). Inmiddels is de beweging wereldwijd verspreid, ook in Nederland. Haar visie is meegenomen in het Deventer wol project.
Op deze website is meer te lezen over de positieve impact van textiel.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Ons netwerk van boeren, verwerkers van vezels tot textiel, ontwerpers en makers werkt samen aan natuurlijke en lokale textielketens. Met onze aanpak vergroten we de biodiversiteit, leggen we CO2 vast en dragen we bij aan een gezonde bodem.

Deze missie volgen ze:

“Hoogwaardige textiel en kleding van Nederlandse bodem beschikbaar maken voor een brede doelgroep. Deze producten dragen positief bij aan bodem, biodiversiteit en CO2-vastlegging. Na lang gebruik kunnen ze weer terug de bodem in, er is dus geen afval!”

Je hoeft het dus niet ver van huis te zoeken. Sla weer lekker aan het breien deze winter.

Het is lekker rustgevend om te doen in de hectische samenleving waarin we leven. En je draagt op je eigen manier bij aan het weer gezond maken van onze leefomgeving. 1 + 1 = 3. Je maakt veel meer impact dan alleen maar een trui breien.
Hoe duurzaamheid ook gewoon leuk kan zijn.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden