’t Natuurlijk Huus: Wegwerpcultuur

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?    Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over wegwerpcultuur.

Interessant? Deel het artikel

Agnes 230315 lekker ontbijt

Elke keer als ik zie met welk gemak er van alles wordt weggegooid, ben ik verbaasd. Lekker eten dat over is, bolletjes van de bakker die een dag later worden weggegooid, zelfs dichte pakken kaas, vleeswaren, halve zakken chips, halve potten pindakaas, jam en chocopasta, halve plastic bakje met smeerkaas of humus en zelfs flesjes bier met statiegeld en feestartikelen nadat er feest is geweest gaan gewoon in de prullenbak. Dit maken wij mee met onze Bed and Breakfast. Het zijn niet alleen jongeren die zich deze gewoonte hebben aangeleerd. We zien het ook bij ouderen, ook bij meer bewuste mensen.

Hoe kan eten dat de ene dag lekker en gezond was, de volgende dag niet ook nog lekker en gezond gegeten worden? Waarom kan eten dat aangebroken is, niet mee naar huis genomen worden? En hoe kan het dat eten dat we vroeger als luxe zouden bestempelen, nu nog zo weinig waarde heeft?

En waarom kunnen feestartikelen niet vaker gebruikt worden? Desnoods breng je het naar de kringloop. En is het zoveel moeite om statiegeldflesjes mee te nemen naar de supermarkt?
De geldelijke waarde die dat alles vertegenwoordigd speelt blijkbaar bij veel mensen ook geen rol.

Ik zie er een soort van onverschilligheid in en het maakt me boos. Boos omdat boeren met liefde het eten hebben verzorgd. Dat het energie en inspanning heeft gekost. Dat er vele mensen momenteel hun boodschappen niet kunnen betalen en anderen het gewoon weggooien. De ongelijkheid tussen mensen. En dat er niet beseft wordt hoe bevoorrecht we zijn als er genoeg eten is.
Het besef van de waarde van spullen en daar duurzaam mee omgaan, zodat we niet elke keer nieuwe grondstoffen hoeven te gebruiken.

Andere mindset

Het vraagt om een andere mindset.

  • Eten is waardevol.
  • Eten is kostbaar.
  • Eten is essentieel voor ons leven.
  • Eten is heilig.
  • Eten zorgt voor gezondheid.
  • Eten geeft ons energie.
  • Eten brengt ons samen.
  • Eten is genieten.
  • Eten is dankbaar zijn voor de aarde die het ons allemaal geeft.
  • Eten is boeren waarderen en diegene die het voor ons beschikbaar stellen.
  • Eten is kunnen bestaan.
  • Eten maakt ons mens, het brengt ons samen en geeft ons energie om onze talenten te gebruiken in de wereld.

 

Het is een schande als we eten verkwanselen. En dat geldt ook voor spullen.
Laten we blij zijn dat we te eten en spullen hebben en onze dank daar elke dag voor uitspreken.
Wat dat betreft was bidden voor het eten zo gek nog niet.

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.