Begint het bij jou ook al te kriebelen? We staan te trappelen dat het voorjaar zich weer in volle gedaante laat zien. Het is een mooi moment om te bedenken wat je zelf kunt bijdragen aan de natuur. Dat hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. En je kunt het doen met dat wat binnen jouw bereik ligt.
In de tuin
Als je een tuin hebt, kun je zo langzaamaan de dode stengels uit de tuin halen. Doe dat niet te vroeg. Want zo lang het nog vriest zijn er vogels en andere dieren die de zaden en de beschutting nog nodig hebben. De dode stengels kunnen bij het compost.
Als je gewend bent om dit afval in de groencontainer te doen, besluit dan nu om een compostbak aan te schaffen of maak van pallets zelf een composthoek, zodat je daarmee je eigen tuingrond kunt voeden. Tegelijkertijd kun je er ook voor kiezen om met Bokashi emmers te gaan werken voor je groene keukenafval. Bij de Raalter Compostbrigade kun je hiervoor de spullen aanschaffen en de informatie krijgen.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Bloemen, bijen en vlinders
Hoe staat het in jouw tuin met bloemen waar bijen, vlinders en insecten bij gebaat zijn?
Er is op internet veel informatie over te vinden. Je kunt hiervoor bepaalde bloemenmengsels in jouw tuin zaaien. Doe dat dan wel met biologische zaden, die zijn niet met pesticiden bewerkt. Laat daarnaast ook eens wat wilde bloemen en planten groeien. Madeliefjes, wilde viooltjes, pinksterbloemen, paardenbloemen, fluitenkruid, speenkruid en botenbloemen zijn ook gewoon heel mooie bloemen.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Naast dat gewassen voedsel geven voor dieren, kun je ook zelf je tuin inplanten op eetbaarheid voor jezelf en je gezin. Van de net genoemde wilde bloemen, zijn ze, op de boterbloem na ook allemaal eetbaar voor mensen. En misschien heb je een vergeten hoekje waar wat brandnetels mogen groeien? De vlinders zetten hier hun eitjes op af en van de jonge brandneteltopjes kun je heerlijke thee en soep maken. Het schijnt een superfood te zijn, bloedzuiverend en vol mineralen en goede voedingsstoffen.
Een rabarber pol, asperges, aardbeien, aardpeer, veldsla, postelein zijn vaste gewassen of zaaien zichzelf uit en zijn eetbaar. Ze hebben ook sierwaarde. Waarom zou jij je tuin hiermee niet beplanten? Je kunt ook een pruimenboompje of appelboompje in je tuin zetten.
Water
Vergeet niet te zorgen voor water in je tuin, zodat de dieren te drinken hebben. Dat hoeft niet meteen een vijver te zijn. Een zinken teil bijvoorbeeld gevuld met water en een paar mooie waterlelies misstaat ook niet.
Maak van je tuin een levend paradijsje. Hoe meer verschillende gewassen je in je tuin hebt staan, hoe meer leven het zal aantrekken. Daarmee valt er ook voor jezelf meer te beleven. En op die manier kan iedereen zijn steentje bijdragen.
Wedden dat het je heel veel plezier geeft?
Website ’t Natuurlijk Huus