’t Natuurlijk Huus: Verantwoording nemen

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over verantwoording nemen.

Interessant? Deel het artikel

MaatschapWij 230322 inheemse leiders

Het lijkt alsof we met zijn allen een beetje stilgevallen zijn na de verbluffende uitslag van BBB.
Politiek gaat nog steeds over het vergaren van zoveel mogelijk macht voor je eigen belangen en voor de belangen van je achterban. Maar het belang van de één schaadt mogelijk weer het belang van een ander. Het zoveelste rapport met alarmerende berichten over de gevolgen van klimaatverandering verschijnt. We lijken er een beetje immuun voor te worden. Elke keer is er het bericht dat we er nu nog wat aan kunnen doen als we direct handelen. Maar van dat directe handelen lijkt het maar niet te komen.

Inheems leiderschap

Pas las ik over Inheems leiderschap. Dat gaat niet over macht maar over zorg voor het ecosysteem en de gemeenschap. Het overstijgt het individuele belang. Wijze leiders worden naar voren geschoven hiervoor.

Aan het hoofd van zo’n gemeenschap staat een (vaak gekozen) inheemse leider. Voor inheemse leiders is niet winst, macht of status, maar het intact houden van het ecosysteem de grootste prioriteit. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid om voor hun mensen en gemeenschap te zorgen. Het welzijn van de gemeenschap staat boven alles, wat individuele behoeften automatisch ondergeschikt maakt. Inheemse leiders zijn geliefd en worden gewaardeerd door hun volk. Onder andere vanwege hun kennis van de geschiedenis van het volk en het land en verhalen. Wat ze ook goede leiders maakt is dat ze geleerde lessen uit het verleden gebruiken om actuele problemen aan te pakken en zich constant bezighouden met de toekomst van het volk. Van iedere beslissing wordt de impact ervan voor zeven generaties later in acht genomen.

Bij ons lijken we hier nog ver weg van de zijn. Als er al een visie is, is deze meestal op een wat korter termijn. Het gaat vaak over problemen maar niet zo vaak of helemaal niet over de samenleving die we met elkaar wensen. Waar er plaats is voor een fijn en gelukkig leven voor iedereen. Niet alleen voor rijke mensen die zichzelf wel kunnen redden maar voor iedereen. En een gezonde leefomgeving, gezond voedsel en gezondheidszorg die inzet op gezondheidsbevordering en niet het onderdrukken van ziektesymptomen met chemische medicijnen waar vooral de farmacie heel rijk van wordt en de kosten van onze zorgverzekering alsmaar omhoog drijft. En dieren die een natuurlijk leven kunnen leiden naast mensen en al het andere leven. In samenhang met elkaar. Want uiteindelijk hebben we elkaar nodig. De samenleving is zo sterk als de zwakste schakel. Dus we hebben hier allemaal belang bij.

Niet afwachten

We kunnen natuurlijk wel wachten op onze leiders. Maar wat te denken als we zelf onze verantwoording nemen en doen wat we in ons eigen leven kunnen aanpassen naar een betere wereld?

Maak je eigen plannen en voer deze uit. Er valt heel wat te doen voor iedereen. Om een kleine opsomming te maken:

  • koop minder kleding en spullen
  • koop regionaal en bij voorkeur biologisch
  • teel je eigen kruiden en voedsel
  • leer over voedsel uit de natuur
  • repareer je kleding en spullen
  • gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen en verf
  • ruil met elkaar en deel waar je te veel van hebt, zoals bijvoorbeeld plantenstekken en zaden
  • bespaar op ongezonde producten en investeer daarmee in je gezondheid.
  • Leer weer zelf dingen maken en geniet vooral van dat alles.

Minder is meer genieten. En door zelf aan te pakken hoef je niet lijdzaam toe te zien. Daarnaast inspireer je anderen met jouw voorbeeld. En zo kan het nog leuk worden ook!!

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *