’t Natuurlijk Huus: Sociale duurzaamheid

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over sociale duurzaamheid.

Interessant? Deel het artikel

Agnes Sallandse eettafel

Met alle polarisatie en individualisatie in de samenleving is de vraag hoe we ons weer met elkaar verbonden gaan voelen. Veel programma’s die we op T.v. zien zetten het ene standpunt tegenover het andere en vervolgens wordt er gediscussieerd wie er gelijk heeft. Er ontstaat een strijd en na afloop zijn ze meestal niet samen gekomen. Op t.v. streven ze dat ook helemaal niet na. Want dat zou maar saai zijn en niet sensationeel.

We zijn nou eenmaal allemaal anders. Je bent man/vrouw, oud/jong, een dorpeling, een stedeling of plattelander. Je bent op verschillende tijdstippen geboren op verschillende plaatsen. Je hebt verschillende karakters en temperamenten. Je hebt niet allemaal dezelfde talenten en ook niet dezelfde opvoedsituatie. Hoe bijzonder zou het dan zijn dat we allemaal hetzelfde dachten over een situatie?

Mijn moeder zei meermaals: wees blij dat we allemaal verschillend zijn. Stel je eens voor hoe het zou zijn als iedereen hetzelfde is. Dat zou enorm saai zijn.

(Lees verder onder afbeelding)

Agnes Sallandse Eetkamer Ramadan
De natuur is juist gebaat bij die verschillen, biodiversiteit genoemd. Hoe meer divers, hoe sterker de schakel van het leven. De natuur kent zeer veel diverse soorten, die deels helaas bedreigt worden met hun voortbestaan veelal door menselijk toedoen.

De focus ligt vaak op de verschillen. We hebben de neiging om deze te gaan bestrijden. In mijn opleiding heb ik geleerd om die verschillen te gaan waarderen en ze te zien als mogelijkheden voor mij om mijn blik te verruimen en om ervan te leren. In mijn werksituatie leerde in verschillen te overbruggen. Niet door de focus op de verschillen te leggen maar juist op dat wat bindt. Op het gezamenlijk doel dat we hebben of datgene waar we hetzelfde over denken. Vervolgens kunnen de verschillen gebruikt worden om er verdere invulling aan te geven. In die volgorde ontstaan er de mooiste creaties.

(Lees verder onder afbeelding)

En zo was het deze week ook toen we de Sallandse Eettafel organiseerden in de tijd van het vasten voor zowel Moslimgelovigen als Christenen als ieder ander die iets met vasten heeft. We vroegen de deelnemers om een dag mee te vasten. Dat kon op ieders eigen manier. Je kon geen voedsel nuttigen maar ook het drinken laten staan. En dan zouden we naar gebruik van de Ramadan na zonsondergang met elkaar aan tafel gaan en samen gaan eten.

(Lees verder onder afbeelding)

Ik was verbaasd over de positieve reacties op het initiatief en de hoeveelheid mensen die wilden deelnemen. Er waren autochtone Sallanders, mensen uit de Turkse gemeenschap en vluchtelingen uit de landen Jemen en Syrië. De leeftijd ging van jongvolwassenen tot 70+.

De burgemeester sprak over verbinding in de samenleving, de pastor over het vasten binnen de katholieke gemeenschap, vanuit de Moslimgemeenschap werd het gebed uitgelegd en vanuit de Protestantse gemeenschap werd de verbinding gezocht in het verhaal van Kain en Abel dat zowel in de bijbel voorkomt als in de Koran.

Ik begreep ook dat de Ramadan tijd gebruikt wordt om verschillen bij te leggen en dat het samen eten ook in de heilige geschriften gezien wordt als verbinding met elkaar.

Hoe mooi en eenvoudig is het dus om met elkaar te verbinden.

Iedereen had iets te eten meegenomen. En daardoor hadden we het lekkerste buffet ooit. Er werden gesprekken aan tafel gevoerd. Men wilde elkaar leren kennen in de verschillende gebruiken.

Met eensgezindheid werd na afloop alles weer opgeruimd en met vrolijke gezicht ging iedereen weer huiswaarts.

Het is niet moeilijk om met elkaar te verbinden. Gewoon elkaar zien en begroeten, vragen naar elkaar zodat je elkaar leert begrijpen kan in elke situatie. Het is een kwestie van het aangaan met elkaar.

Voor mij was de wereld die avond een stukje mooier geworden. Er zijn hartverwarmende nieuwe contacten gelegd. We gaan zeker hiermee door. Steeds vanuit een ander (actueel) thema.

 

Interesse in de Sallandse Eettafel?

Wil jij je hier ook bij aansluiten mail dan naar info@hetnatuurlijkhuus.nl.

De volgende Sallandse Eettafel is 17 april en heeft de Sallandse cultuur als thema en hoe deze beleefd wordt door mensen die in Salland zijn komen wonen.

De Sallandse Eettafel is een initiatief van HierInSalland, Refik Köse en ’t Natuurlijk Huus.

Website ‘t Natuurlijk Huus

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.