’t Natuurlijk Huus: Schoon en drinkbaar water

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het schoon en drinkbaar water. Een 'Drinkable Rivers' wandeltocht langs de Berkel.

Interessant? Deel het artikel

agnes berkel vriendin

We liepen mee met de wandeltocht die door vrienden van de Berkel was georganiseerd samen met Li An Phoa van Drinkable Rivers om aandacht te vragen voor het weer drinkbaar krijgen van de Berkel. De wandeltocht startte vanaf de bron in Duitsland en eindigde in Zutphen, daar waar de Berkel overgaat in de IJssel. Onderweg werd er kennisgemaakt en van gedachten gewisseld met verschillende mensen die zich inzetten voor de Berkel. Dat kan gaan om Waterleidingsbedrijven, Waterschappen, Boeren, vrijwilligers en individuele burgers.

(lees verder onder afbeelding)

agnes berkel

Liefde voor rivieren en water

Al eerder was ik betrokken bij de IJssel en de Vecht vanuit hetzelfde doel. Ik heb gemerkt dat door die betrokkenheid mijn liefde voor deze rivieren is toegenomen. Ik kijk er veel beter naar en beleef er ook veel meer bij.

De rivieren die als bloed door het landschap stromen om het water te verplaatsen, om het landschap te voeden en om een levende verkeersweg te zijn. Het zorgt er voor dat overtollig water wordt afgevoerd naar zee en dat vissen en andere dieren en planten er kunnen leven.

(lees verder onder afbeeldingen)

agnes berkel

agnes merkoet

Het gaat niet alleen om de rivieren. Het gaat eigenlijk om al het water. En het besef dat we niet zonder water kunnen leven. Net zoals we niet zonder adem en eten kunnen zo kunnen we ook niet zonder water.
Het water is er altijd al. Dus heel oud. En waar heeft het allemaal doorheen gestroomd. Dat water dat je drinkt en weer uit plast gaat weer naar de aarde en naar de zee. Het water verdampt tot wolken en valt weer terug op aarde. Het is vast al de hele aarde over geweest. Het heeft dus niet alleen in jouw lichaam gezeten, maar ook in die van planten, dieren, in de aarde en in de lucht. Wat een bijzonder idee is dat eigenlijk.
En hoe belangrijk dus dat dat water schoon en gezond is.

Onbewust

Ik blijf het altijd heel bijzonder vinden dat sommige mensen zich meer druk lijken te maken om welke vloeistof ze in de auto gooien dan wat er in hun eigen lichaam komt. En ook hoe bijzonder we maar van alles door de gootsteen en het toilet spoelen. Alsof ons dat niet raakt en niet onze zorg is. En alsof onze rivieren niet onze zorg zijn.

Het zwerfafval waait weg en komt in de bodem maar ook in het water. De zee stikt ervan. De medicijnen, de hormonen en de pesticiden die we gebruiken komen ook in het water. En als je je met zonnebrand insmeert en het water ingaat, komt dat ook in het water.

Zelf bijdragen

Je kunt er zelf veel aan doen om het water zuiver te houden door:

  • biologische schoonmaakmiddelen in huis te gebruiken;
  • zoveel mogelijk natuurlijke geneesmiddelen te gebruiken;
  • door natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken;
  • geen mierenlokdoosjes bijvoorbeeld of andere pesticiden/bestrijdingsmiddelen te gebruiken maar de oorzaak van het probleem op te lossen;
  • te gaan voor natuurlijke landbouw/voedsel;
  • zo min mogelijk of geen plastic meer te gebruiken en geen afval in de natuur te gooien;
  • altijd een tasje bij je te hebben waarmee je onderweg zwerfafval kunt meenemen;
  • geen producten te kopen die vervuilend zijn, bijvoorbeeld waar Pfas in zit;
  • mee te werken aan een gezonde bodem waar het water in opgenomen kan worden;
  • bij te dragen aan biodiversiteit door zo veel mogelijk verschillende gewassen aan te planten en de wilde natuur ook de ruimte te geven voor een sterk ecosysteem.

Zo claimen we zelf schoon water weer terug waar we naast dat het drinkbaar wordt ook weer lekker in kunnen zwemmen.

agnes berkel wagen

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden