Wat wordt er toch wat afgestreden met al die pogingen om af te vallen en een lichaam te hebben waar niet te veel vet zichtbaar is. Een beetje vet hebben we wel nodig voor slechtere tijden en om ons in de winter warm te houden.
Het aantal mensen dat te veel vet met zich meedraagt neemt door de jaren flink toe. Zelfs bij kinderen.
Pijnlijk punt
Dit is een pijnlijk punt voor velen. Ondertussen waan je je niet meer alleen daarin. In onze samenleving zijn we structureel te zwaar en hebben we Amerika als schrikvoorbeeld.
We weten wel dat een vette hap en alcohol bijvoorbeeld, aanzetten tot overgewicht, maar zijn niet bewust van al het vet en suiker dat door fabrikanten verwerkt is in ons voedsel dat we massaal kopen in de supermarkt. We denken met light producten goed weg te komen en beseffen niet dat door alle toevoegingen die erin verwerkt zijn deze niet zo goed zijn voor onze gezondheid.
De grote hoeveelheid festivals die er in ons land zijn hebben hun verdienmodel in de omzet van de verkoop van drank. En hoe gewoon is het al geworden dat we dagelijks meerdere momenten hebben waarop we “iets lekkers” nemen.
De verleidingen zijn mega.
Schappen vol met verschillende limonades en fruitsappen, snoep en koekjes, chips en borrelhapjes, wijn en ik weet niet hoeveel verschillende biermerken. Als we het ons naar de zin willen maken en willen ontspannen, denken we al snel aan het eten van iets lekkers en het nemen van een drankje.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat er alleen in het weekend en bij feestjes alcohol op tafel kwam en er iets lekkers was bij de koffie en de borrel. Ik denk dan aan de jaren 70 toen het allemaal een beetje in opkomst kwam. Voor sommigen lijkt dit natuurlijk al wel heel lang geleden, maar als je het in een wat groter perspectief plaatst dan is het nog maar kort.
Commercie
De voedselfabrikanten doen goede zaken. Het gaat hen niet om gezond voedsel maar om er zoveel mogelijk van te verkopen. En dat doe je met voedsel dat zogenaamd lekker is gemaakt, met veel vet, suiker en kunstmatige smaaktoevoegingen.
De reclame doet hierin ook goed zijn best. Het wil ons bijvoorbeeld laten geloven in gezonde repen terwijl die vaak boordevol suikers zitten.
Kennis van goede voeding en gezondheid
Hoeveel mensen hebben echt geleerd over gezond voedsel? Weten hoe een gezonde maaltijd op een dag samengesteld moet worden? Maar ook welk voedsel je bereid. Waar komt het vandaan? Welk leven heeft het geleid voordat ik het in mijn mond stop. Waarmee zijn de dieren gevoed en hebben ze een goed en gezond leven gehad? Hoe is het fruit en de groenten geteeld? Is er gespoten met pesticiden of is het natuurlijk geteeld in een gezonde bodem?
(lees verder onder afbeeldingen)
Gezond en puur voedsel, niet te veel bewerkt geeft de krachtigste ingrediënten voor de opbouw en onderhoud van je lichaam. Het bijzondere is dat we in onze auto ook geen slechte olie of brandstof doen. Maar over ons lichaam staan we daar misschien niet genoeg bij stil.
Welke keuzes maak je?
Als je je er éénmaal in gaat verdiepen en andere keuzes gaat maken, wil je al dat andere voedsel helemaal niet meer tot je nemen. Je voelt het verschil ook. Slecht voedsel doet je zwaar voelen en goed voedsel geeft je energie. Door meer plantaardig te gaan eten verlies je als vanzelf je vet. Door minder vet ga je ook gemakkelijker bewegen, waardoor je weer meer gaat verbranden.
(lees verder onder afbeeldingen)
En zo zorgt het alles met elkaar voor dat je niet meer hoeft te lijnen, als je aan de voorkant de juiste keuzes maakt. Groenten, fruit, aardappels, bonen, noten, granen, zaden en kruiden in de hoofdmoot aangevuld met wat vlees, vis en zuivel, alles natuurlijk geteeld en het liefst van zo dichtbij mogelijk is wat je je lichaam de beste bouwstoffen geeft voor onderhoud, herstel en energie.
Wereld van verschil
Het gaat ook heel veel lichamelijke klachten schelen en je fitheid gaat toenemen. Je humeur wordt er ook vast beter van.
Misschien deze poging eens wagen?
Gewoon structureel andere keuzes maken.
En gezond en lekker gaat juist heel goed samen. Je proeft het verschil!
Website ’t Natuurlijk Huus