’t Natuurlijk Huus: Mei bloeimaand

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over de Mei Bloeimaand.

Interessant? Deel het artikel

agnes 240501 bloesem23

Als we in het jaargetijde aangekomen zijn in mei, dan zien we de stuwende kracht van de natuur steeds verder toenemen. Nadat de bladeren boven de grond zijn gekomen en de bomen in blad zijn, begint alles in bloei te komen. Onze wereld krijgt weer kleur. Naast die prachtige kleuren verspreiden de bloemen ook heerlijke geuren en laten de schoonheid zien van veel verschillende en prachtige vormen.

Even inzoomen

Heb je met je smartphone al wel eens ingezoomd op een foto van een bloem. Een aanrader om dit te gaan doen! Je ziet de prachtigste vormen en krijgt nog meer bewondering voor de natuur. Je kunt met je zintuigen helemaal in die bloem ingezogen worden. Er is zo veel moois te zien, te ruiken en te beleven!

Voor het nageslacht

Die bloemen zijn niet voor niets zo prachtig en lekker geurig. De bloemen willen bestoven worden voor hun vruchten en zaden. Daarvoor hebben ze bijen, vlinders en tal van andere insecten nodig die de bloemen bevruchten met het stuifmeel. Ze mogen komen drinken van de heerlijke nectar van bloemen. De bijen voeden zich er mee en maken op hun beurt weer heerlijke honing. Die honing is in de eerste plaats voor de bijen zelf bedoeld, voor het bouwen van raten en om een wintervoorraad op te bouwen. De natuur is overvloedig. Er zijn altijd meer vruchten, zaden en gewassen dan dat er gegeten wordt. Er kan dus gedeeld worden. Maar wel met respect natuurlijk. Je kunt gebruiken wat je nodig hebt, maar laat ook voldoende over voor andere levende wezens. Dat we alle honing bij bijen weghalen om voor onszelf te gebruiken en er onze winst mee maken in ruil voor suikerwater, is niet helemaal het idee van de natuur.

(Lees verder onder afbeelding)

Terug naar die prachtige bloemen

Bloemen doen ook iets met ons gevoel. Misschien heb je wel een lievelingsbloem die je extra raakt. Vaak zegt het ook iets over jezelf. Het raakt iets in jezelf.

Een madeliefje vinden we liefelijk. Als kind maken we er bloemenkransen van om ons hoofd. Een rode roos geven we uit liefde. Een witte roos staat voor zuiverheid. Viooltjes maken ons blij. Een zonnebloem straalt zijn zonnekracht. Een margriet komt op mij fris en zuiver over. En wat te denken van de tere blauwe bloempjes van ereprijs en vergeet-me-nietjes? En wat doen fluitenkruid, een paardenbloem en pinksterbloem bijvoorbeeld met ons?

Het leuke is als je je focust op bloemen en erbij stil gaat staan om ze echt te bekijken, eraan te ruiken en op je gevoel in te laten werken, dan zie je als vanzelf ook de mooiste beestjes. Van dikke hommels, bijen, allerlei soorten kevertjes en vliegjes.

Meer en meer zie je de wondere wereld van de natuur, de schoonheid ervan en hoe alles met elkaar samenhangt. Je gaat ervan houden. En daar waar je van houdt, daar ga je met liefde voor zorgen.

Op naar het ontdekken van de schoonheid van bloemen en alles wat daarom heen zoemt en fladdert!
En oh ja: maai in mei niet!!
Je doet er al het leven een groot plezier mee.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.