’t Natuurlijk Huus: Het voorjaar

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over het voorjaar en de duurzame keuzes die daarin gemaakt kunnen worden.

Interessant? Deel het artikel

agnes 240210 bloembollen in rek

Heb je ook al wat voorjaarskriebels gevoeld? En had je ook de neiging om een flink schoon te maken en op te ruimen? We kennen niet voor niets de voorjaarsschoonmaak. Het is ingegeven door het natuurlijke bestaan en haar cyclus.

Wij hebben flink opgeruimd. Alles wat we de laatste maanden hadden opgeslagen en niet meer nodig hadden, ging naar de kringloop of werd weggegeven. Het geeft elke keer weer letterlijk een heerlijk opgeruimd gevoel. Laat het voorjaar maar komen!

Aan het eind van de winter raken de voedselvoorraden een beetje op. Daar hebben wij geen last meer van vanwege onze overvolle supermarkten. Maar natuurlijk gezien was dat een tijd dat je je wintervet aansprak. Veel mensen worden ook ziek aan het eind van de winter. De weerstand is minder en we snakken naar meer licht en beweging.

Dat ziek zijn aan het eind van de winter vormt ook een mooie natuurlijke detox. Je ontdoet je van alle opgeslagen gifstoffen via snot en diarree. Omdat je dan vaak geen eetlust hebt, hebben je ingewanden ook even rust. Het drinken van veel water reinigt het lichaam.

In de natuur ontstaan alweer de eerste plantjes. Deze plantjes zijn zeer voedzaam. Ze vullen de ontstane tekorten van de winter weer aan. Brandnetel bijvoorbeeld is rijk aan mineralen, waaronder ijzer en het reinigt ook het bloed. Speenkruid bevat heel veel vitamine C. Je kunt een lekker soepje maken van allerlei voorjaarskruiden. Het zal je goed doen.

Heb je ook alweer de eerste krokusjes gespot? De eerste bloemen die weer kleur geven aan het doodse landschap. Misschien heb je wel veel (hopelijk biologisch) bloembollen geplant waar je ook de bijen weer een plezier mee gaat doen.

Bij de biologische landschapswinkel in Heino zag ik ook biologische voorjaarsbloeiers te koop en ook biologische snijbloemen. Veel mensen weten niet dat de bloementeelt verantwoordelijk is voor het gebruik van heel veel pesticiden. Biologische bloemen zijn vaak nog niet in de bloemenwinkels te koop. Maar al wel dus in de biologische landschapswinkel! Hoe mooi is dat.
Dus wil je iemand een bloemetje geven, doe het dan biologisch.

Dat is goed voor zowel mens, dier als landschap.

tulpen boeketten agnes

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *