Toen we dertig jaar geleden in Nepal waren en ik mensen het bos in zag lopen om voedsel te verzamelen, realiseerde ik me hoever wij daarvan afgedwaald zijn. En ook hoe afhankelijk we zijn geworden van de voedingsindustrie. We hebben onze eigen macht en verantwoordelijkheid daarover uit handen gegeven.
Veel van ons voedsel wordt in fabrieken bewerkt zonder dat we weten hoe het geteeld is en wat er allemaal aan toegevoegd wordt. Voeding, één van de meest essentiële onderdelen van het leven, hebben we niet meer zelf in handen.
Nepal werd één van de armste landen van de wereld genoemd, maar ik dacht op dat moment dat wij eigenlijk juist diegenen zijn die arm zijn. En dan bedoel ik natuurlijk arm van geest.
Nepal had een mooie slogan: je bent hier niet om ons te veranderen maar om jezelf te veranderen.
En dat heb ik geweten.
Bij terugkomst in Nederland vond ik alles raar. Wat zijn we toch in een absurde samenleving beland. Alles is geregeld, er is veel te koop, mensen werken hard voor hun geld maar we zijn druk en hebben geen tijd. Dat moet anders dacht ik.
De planten leren kennen
Eén van de dingen die ik bij ’t Natuurlijk Huus wilde gaan doen was alle planten die bij ons groeiden weer opnieuw leren kennen. Wat is eetbaar en wat is geneeskrachtig. Wat kun je er eventueel verder nog mee doen? We organiseerden wildpluk- workshops waar ik ook zelf aan meedeed. Zo leerde ik door het seizoen heen allerlei wilde planten kennen en toepassen in ons eten.
We zijn vergeten dat groenten van oorsprong uit de natuur komen. Maar een beperkt deel is geselecteerd en ligt in de winkels. Maar er is zoveel meer heb ik gemerkt.
Het mooie van met het seizoen meegaan is dat je voeding eet dat past bij het jaargetijde. In het voorjaar bevatten de gewassen veel mineralen en vitamine C, waarmee ze het tekort van de winter weer herstellen.
Je merkt ook dat de natuur je het hele jaar niet zonder laat zitten. Er is altijd wel iets eetbaars, al is het in de winter natuurlijk wel een stuk minder. Maar van de vruchten en de noten in het najaar kun je oogsten en deze bewaren voor de winter. Kruiden kunnen gedroogd worden om het hele jaar door te gebruiken. En dan heb ik het nog niet over zaden gehad. Ook die zijn te drogen en te bewaren, zeer voedzaam en gezond.
Wat is er allemaal eetbaar uit de natuur?
Het seizoen is net losgebarsten. Waarin moestuiniers druk bezig zijn om hun grond te bewerken, te bemesten en te zaaien, zij oogsten alweer volop uit de natuur.
Het eerste plantje dat beschikbaar is, is speenkruid. De blaadjes en knolletjes zijn eetbaar totdat ze gaan bloeien. Ze bevatten veel vitamine C. Daarna volgen er heel veel gewassen die eetbaar zijn, zoals daslook, blad van fluitenkruid, zevenblad, hondsdraf, duizendblad, muur (is het hele jaar beschikbaar), postelein (de hele winter te vinden), paarse dovenetel en melde bijvoorbeeld.
Deze gewassen kunnen zowel in een salade, in soep, in pasta- rijst en bonengerechten en in stamppotten en hartige taarten verwerkt worden.
De melde is de oer spinazie en schijnt acht keer zoveel voedingsstoffen te bevatten als spinazie. De paardenbloem kan met het blad toegevoegd worden aan salades. Het is enigszins bitter, maar dat is heel goed voor het hart. De paardenbloem kan als versiering in een salade gebruikt worden. De bloem is ook eetbaar. Je kunt er zelfs honing van maken. In de oorlog werd dat veel gedaan en kreeg het de naam armenluizenhoning. De stengels kunnen dienen voor de reiniging van de lever. Je begint met één stengel en bouwt dat de dagen daarna steeds met één meer uit tot in totaal zeven en dan tel je weer terug. De paardenbloem is ook in te maken op zoetzuur. Hoe langer het heeft gestaan, hoe lekkerder het is.
Een andere toepassingsmogelijkheid van bovengenoemde groene gewassen is om er een pesto van te maken. Deze kan ook gemaakt worden van klaver en rucola. Pesto is lekker op een toastje, op een stokbroodje of op je boterham.
Thee
Veel gewassen zijn ook te gebruiken als thee. De jonge bladeren van framboos, berk, brandnetel en braam zijn daar in het voorjaar heel geschikt voor. Ze zuiveren het bloed en leveren veel mineralen.
Maar er zijn er nog heel veel meer waar je thee mee kunt maken. Bijvoorbeeld hondsdraf, bloemen van de rode en witte klaver, de bessen van rozenbottel, lijsterbes en meidoorn. En op thee gemaakt van hopbellen kun je lekker slapen.
Dankbaar
Naast dat je heel veel respect krijgt van hoe de natuur in elkaar zit, besef je ook hoe dankbaar we mogen zijn voor alles wat de aarde ons geeft. Als vanzelf wil je dan goed doen voor de aarde en ook weer iets teruggeven. Voor mij is dat heel bewondering, respect en liefde.
Het maakt dat ik de aarde koester en er goed voor wil zorgen.
Website ’t Natuurlijk Huus