’t Natuurlijk Huus: Een nieuw jaar

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over het nieuwe jaar en duurzaamheid.

Interessant? Deel het artikel

agnes 240105 consuminderen

Dit jaar heb ik eigenlijk weinig mensen gehoord over goede voornemens. Zouden we ondertussen weten dat een voornemen toch geen zoden aan de dijk zet?Je kunt je iets voornemen, je kunt iets willen en ergens van dromen maar als je niks doet, gebeurt er ook niets.

Om iets te willen veranderen of verbeteren daar heb je natuurlijk wel ideeën voor nodig. Uiteindelijk gaat het erom dat je ook bedenkt hoe je dat tot uitvoer kunt brengen, waar, wanneer en wat je daar allemaal voor nodig hebt.

Ten uitvoer brengen

Neem bijvoorbeeld het idee dat je meer wilt eten van lokale boeren en misschien ook wel dat ze biologisch of biologisch dynamisch geteeld zijn. Je moet dat wel weten waar je dat kunt kopen en hoe je dat gaat inpassen met het boodschappen doen. Want stel dat je daarvoor naar de markt moet of naar een biologische winkel die net iets verder weg ligt. Hoe pas je dat in, in jouw agenda?
Want voordat je het weet ga je gewoon weer naar de supermarkt waar je je laat overmannen door de hoeveelheid aan productkeuzes en aanlokkelijke aanbiedingen. Eigenlijk wil je wat anders, maar je doet het uiteindelijk niet.

(tekst loopt door onder afbeelding)

(Biologische) landwinkels

Je kunt ook het besluit nemen om voortaan bij een biologische streek-/ landwinkel je boodschappen te doen. Salland kent vele mooie landwinkels o.a. in Raalte, Heino en Lemelerveld. Je zult merken dat je in die winkels geen keuzestress hebt en dat je niet verleid wordt tot het kopen van allerlei ongezonde en bewerkte producten. Want eigenlijk kun je er daar alleen maar gezonde producten kopen. Veel mensen denken dat het duur is. Je betaalt meestal wel iets meer voor gezonde producten. Maar tel uit je winst als je je niet meer kunt laten verleiden tot al die producten die je gezondheid geen dienstdoen. Van roze koeken, tot allerlei toetjes, frisdranken, borrelhapjes en snoep.
Je winst zit dan in gezondheid niet alleen voor jezelf maar ook voor dierenwelzijn en het land en ecosysteem.

Consuminderen

Doordat we op het platteland wonen, komen we minder in het centrum van het dorp of stad. Als we er wel komen, dan merken we hoe snel je geneigd bent om van alles te kopen, gewoon omdat je ermee in aanraking komt. Het beste advies om minder te willen consumeren is om ook minder in winkelcentra te vertoeven. Je houdt veel geld over en dan is het helemaal geen probleem om die gezonde boodschappen te kopen.

Natuur

In Coronatijd zochten veel mensen de natuur op. We merkten hoe fijn dat eigenlijk was. Ook dat is een manier om te consuminderen. Je hebt er zelfs geen abonnement voor de sportschool voor nodig. Hetzelfde geldt voor het onderhouden van een eetbare tuin. Het geeft je ontspanning, eetbare gewassen en je leert er ook nog heel veel bij.

(tekst loopt door onder afbeelding)

wandelen op landgoed Oostermaet (tussen Okkenbroek, Lettele en Bathmen)
Foto: Ida van den Enk

Kiezen en besluiten

Er zijn mogelijkheden te over om dit jaar aan duurzaamheid te doen. Je moet wel je keuze maken wat je wilt gaan doen en wat daarvoor nodig is om het tot uitvoer te brengen. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, als je maar weet waar je voor wilt gaan.

Nog wat ideeën

Om je nog wat praktische ideeën te geven kun je denken aan:

  • In plaats van elke dag vlees, kun je dat afwisselen met een eiergerecht, een bonengerecht zoals Chili con carne, een maaltijdsoep met brood zoals bijvoorbeeld erwtensoep of linzensoep of gebruik tahoe dat je in een lekkere marinade kruidt;
  • Kies een duurzame bank: zie eerlijkegeldwijzer.nl;
  • Ga vaker naar een kringloopwinkel voor als je praktische dingetjes nodig hebt;
  • Kleding waarop je uitgekeken bent of die je nooit draagt, ruil die met familieleden, vrienden en kennissen of breng ze naar de kringloop;
  • Kies voor ecologische schoonmaakmiddelen, zoals voor afwas, schoonmaak en wasmachine;
  • Maak vaker zelf je broodbeleg als jam, hummous, eier- of selleriesalade. Dat bespaart op bewerkt voedsel met allerlei toevoegingen en het geeft ook weer minder afval van plastic bakjes.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Veel plezier

Als je iets wilt, neem dan het besluit om het ook te gaan doen en bedenk hoe je het gaat aanpakken. En maak ook anderen daar deelgenoot van. Dat werkt ook mee.

Ik wens je er alle goeds mee en ook vooral veel plezier!!

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.