’t Natuurlijk Huus: Drinkbare rivieren

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over drinkbare rivieren.

Interessant? Deel het artikel

Overijsselse Vecht in nevelen
Overijsselse Vecht in nevelen

Toen ik de term drinkbare rivieren voor het eerst hoorde dacht ik: “ja zo moet het weer worden. Dat we weer gewoon gezond vitaal water uit de natuur kunnen drinken. Zoals ook dieren en planten dat doen’’. Helaas is dit water uit de natuur ook voor dieren en planten niet meer schoon.

Li An Phoa schreef het boek: Drinkable Rivers en vormt een hele bewustzijnsbeweging met veel mensen om tot een andere gedachte te komen en daarmee tot anders handelen. Ze was en is ook actief voor de Ijssel en de Vecht.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Bouwen Natuurlijk Huus

Veertien jaar geleden begonnen we ons Natuurlijk Huus te bouwen. We dachten over van alles na en probeerden weer helemaal terug te gaan naar de basis. Naar hoe het oorspronkelijke leven bedoeld is. We namen daarbij de natuur als voorbeeld. Want dat is uiteindelijk waar we uit ontstaan zijn. We gingen er niet van uit dat wij de wijsheid in pacht hadden om dit geweldig mysterie van leven volledig te kunnen doorzien. Maar dachten we, laten we het als voorbeeld nemen en laten we ervan leren.

Natuurlijk water

Zo dachten we ook over water na. Natuurlijk water komt als neerslag uit de lucht door verdamping van water op aarde, uit de meren, rivieren, zeeën en oceanen.
Water komt als smeltwater vanuit de bergen via rivieren naar ons toe om weer in de zeeën en oceanen samen te komen. Natuurlijk water is altijd in beweging. Het stroomt, voegt zich samen met ander water en verdampt. Het neemt voedingsstoffen met zich mee en zorgt bij neerslag voor een frisse douche van de atmosfeer.
We zijn daarvan weggeraakt, omdat water bij ons nu uit een kraan komt. Het gebruikte water gaat naar een riolering.

Verbinding kwijtgeraakt

Die verbinding die we hierdoor kwijt zijn geraakt zagen wij als een vervreemding waardoor we niet meer beseffen dat we onderdeel zijn van het grote natuurlijke cyclische leven. En dat dit leven voor ons zorgt. Het geeft ons alles wat we nodig hebben: voedsel, water, lucht, bouwmaterialen en recyclet alles weer tot nieuw leven. Omdat wij als mensen dachten slimmer te zijn en ons te kunnen onttrekken hiervan, hebben wij van alles bedacht om het leven zogenaamd mooier, gemakkelijker en luxer te maken. Het bijzondere is dat we tijdens vakanties dan toch weer de natuur opzoeken om te genieten en te ontspannen.

Dus gingen wij met ’t Natuurlijk Huus weer uit van de verbinding met de natuur en in dit geval met water. En de eerste simpele gedachte was: als je water niet vervuilt, hoef je het ook niet te schonen. Alles wat natuurlijk is kan zichzelf recyclen. Het probleem wordt gevormd door alle onnatuurlijke middelen die we afvoeren via het water. Dat gaat van schoonmaakmiddelen, medicatie via urine en ontlasting en helaas verdwijnt er ook heel veel plastic in het water.

Wat te doen?

Alleen vanuit één element kun je al zien hoe dit zoveel meer raakt. Want als je water niet vervuild, wat betekent dat dan voor je huishouding?
Je gaat over op biologische schoonmaak- en wasmiddelen. Je houdt flinke opruiming in je aanrechtkastje en het schapje bij je wasmachine. Het voelt misschien even als jammer van al het geld dat je daarin geïnvesteerd hebt. Maar alles wat niet vervuild wordt hoeft ook niet schoongemaakt te worden. Uiteindelijk betalen we de rekening met elkaar via belastingen.
Maar eigenlijk betekent het dat je niks onnatuurlijks meer gebruikt. Want uiteindelijk komt het altijd in aanraking met water. Of je nu onnatuurlijke geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen voor je planten, groente en fruit of voor je straat gebruikt, water staat er nooit los van. Ook de uitlaatgassen van je auto komen uiteindelijk in water.
Je kunt kiezen voor een natuurlijke geneeswijze en gezonde natuurlijke landbouw en biologische groenten en fruit te kopen. Je kunt je mobiliteit anders organiseren.
Vandaag kun je al besluiten om geen plastic meer te gebruiken in de vorm van plastic tasjes, vuilniszakken, boterhamzakjes of diepvrieszakken. Je kunt kiezen voor papier of glas of bio plastic. En je kunt kiezen waar je je boodschappen doet. In de supermarkt weet je zeker dat je met veel verpakt plastic van doen hebt. In een biologische winkel en op de markt is dat al een stuk minder.

De grote vervuilers en wij

Nu gaan jij en ik er niet alleen voor zorgen dat het water weer drinkbaar wordt.
Er is nog veel meer aan de hand. Grote industrieën vervuilen met het afvalwater en de uitlaatgassen het water flink. Door te consuminderen doen wij iets met het bestaansrecht van deze industrieën.
Zo raakt alles aan alles.
Jij kunt alleen jouw aandeel eruit halen en daar verantwoording voor nemen.

Zorgen voor dat wat voor ons zorgt

Het besef dat water voor jou zorgt is zo essentieel. Het vervoert voedings- en afvalstoffen in jouw lichaam en zorgt ervoor dat je lichaam kan functioneren. Het water dat je drinkt, inademt en via je poriën van je huid opneemt en uitscheidt is niet van jou. Het gaat via jou weer naar het groter geheel naar andere levende onderdelen van het leven. Het bestaat al eeuwig en blijft maar over de hele wereld rondgaan via rivieren, zeeën en oceanen, via onderaardse spelonken, via bomen en planten, via dieren en mensen en via wat allemaal nog meer. Wat een groot wonder!

En zoals Li An Phoa vanuit de beweging Drinkable Rivers zei: laten wij weer zorgen voor dat wat voor ons zorgt.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Li An Phoa

 

Deze wederkerigheid is de circle of life! Alles raakt alles.

Uitzending NCRV/KRO Zin in Morgen met als thema Drinkable Rivers en gast Li An Phoa is waarschijnlijk zaterdag 13 jan. om 18.45 uur te zien, waar wij als kleine afvaardiging met het natuurkoor Salland mochten zingen in een waterceremonie voor de Vecht.

TV- opname Drinkable Rivers

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden