’t Natuurlijk Huus: De natuur zijn wij zelf ook

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?  Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over de mens als deel van de natuur.

Interessant? Deel het artikel

Agnes 230517 haan

Wij werden benaderd met de vraag of er bij ons een cursus Agroforestry gegeven kon worden. Men gaf aan dat de locatie van ’t Natuurlijk Huus zo allesomvattend was. Dit zou dan een mooie ambiance vormen voor hun cursisten.

We waren heel blij met deze observatie. Hij had op de locatie waargenomen waar het ons precies om te doen is. Het gaat niet om groen of diertjes alleen. Het gaat niet om de planeet te redden. Het gaat er in essentie om, om jezelf te redden van het pad waarvan we zo ver afgedwaald zijn geraakt. Ver af van het natuurlijke pad, niet meer beseffend dat natuur ook onze genen vormt.

Wij zijn natuur

Wij zijn niet anders dan een plant, een boom of dier. Ook wij leven van, in en op deze aarde. We ademen dezelfde lucht, we eten het zelfde voedsel van de aarde en drinken het water dat al eeuwig rondcirkelt op en rondom de aarde.

Alles wat we de planten, dieren en de aarde aandoen, doen we onszelf aan. We staan hier niet los van.

Als we niet in liefde handelen, krijgen we dat als een boemerang terug.

  • Als we giftige stoffen op de aarde brengen, vinden we dat terug in ons voedsel, in de lucht en in het water.
  • Als we de kiloknallers blijven kopen betekent dat iets voor de dieren maar ook voor de boer en het land en voor onszelf.
  • Als we dieren niet hun natuurlijke omgeving geven, krijgen we dat terug in uitbraken van ziekten, grootschalige ontruimingen en ook stalbranden.
  • Als insecten, vlinders en bijen bedreigd worden, wordt ons ecosysteem verzwakt en dat tast ons aan in ons bestaan.

Als we plastics in ons milieu achterlaten, ook van synthetische kleding, krijgen we microplastics in ons water en bodem en dit komt uiteindelijk ook terecht in onze lichamen.Als we teveel spullen produceren die we niet echt nodig hebben, put dat onze grondstoffen van de aarde uit, geeft veel extra fabriekshallen, winkels vervoersbewegingen, uitbreiding van vluchten en wegen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Totaalplaatje

Het gaat er dus in de basis om dat je beseft dat je natuur bent. En dat goede zorg voor je zelf, meteen goede zorg is voor jouw levende omgeving. Door dit besef goed in je genen op te nemen, bedenk je je nog wel eens een keer over de keuzes die je maakt.

We zijn natuur en houden van leven.
Met deze focus kom je weer op je natuurlijk pad, dat bij je mens-zijn past.

 

Agroforestry of boslandbouw

Dit betreft landgebruiksystemen waarbij het planten en/of actief beheren van bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. De oorspronkelijk Engelse term dateert uit de zeventiger jaren van de 20e eeuw en is vooral van toepassing in de tropen, maar ook in Europa worden bomen en bos in productiesystemen geïntegreerd.

 

Website ’t Natuurlijk Huus

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *