Chloor was het lang het middel om je w.c. schoon en fris te houden. Het werkte zelfs andersom, als je de chloorlucht rook had je het idee dat het er schoon was. Al heel lang is bekend dat chloor schadelijk is voor het milieu. Blijkbaar is dat nog (lang?) niet bij iedereen bekend. Ik was dan ook verrast dat een goede bekende mij vertelde dat ze chloor voor hun toiletten gebruikt. Van hen had ik dat helemaal niet verwacht. Ze denken na over het leven en houden zich met bewustzijn bezig. Maar blijkbaar niet op elk vlak. Hij wist niet dat het gebruik van chloor slecht is voor het milieu. Het is me vaker opgevallen dat mensen op bepaalde vlakken maar weinig kennis hebben. Niet zelden gaat dat over natuur en over gezondheid.
Waarom is het slecht?
In het riool of de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan chloor chemische verbindingen vormen met andere stoffen. Deze verbindingen zijn soms erg moeilijk afbreekbaar en schadelijk voor het milieu. De productie van chloor veel energie en kunnen er schadelijke stoffen bij vrijkomen, zoals asbest en kwik. Het transport van het giftige chloorgas brengt grote risico’s met zich mee. Reden genoeg dus om geen chloor te gebruiken. In combinatie met andere schoonmaakmiddelen is chloor zelfs gevaarlijk, omdat het giftige chloorgas kan ontstaan. Een bijtend gas, dat onmiddellijk op de ademhaling kan slaan. Ook de combinatie chloor en urine geeft chloorgas; doe dus nooit zomaar bleekwater in de pot! Tegenwoordig is er ook bleekwater zonder chloor. Hierin is chloor vervangen door een veel minder schadelijk bleekmiddel, waterstofperoxide. Maar het bevat nog wel andere bestanddelen die het milieu onnodig belasten.
Reclame
De invloed van de reclame op ons denken en voelen is groot. Beestjes vinden we vies en een gemakkelijke spuitfles met een kleurrijk en hip etiket doet het al snel goed. We laten ons van alles aanpraten. En we trappen in praatjes over de nieuwste technologie en uitlatingen als: “nog weer sterk verbeterd”.
Aanrechtkastjes en bijkeukenplank
Ga je aanrechtkastje en de bijkeuken maar eens inspecteren op hoeveel flesje en potjes je daar hebt staan die je kunt gebruiken voor zogenaamde schoonmaak. Waar is het van gemaakt en hoeveel waarschuwingen staan erop voor o.a. gevaar voor kinderen.
Je kunt besluiten al deze middelen bij het chemisch afval te doen en vanaf nu alleen nog maar middelen te kopen die natuurlijk zijn. Het is niet voor niets dat onze voorouders genoeg hadden aan groene zeep, zuiveringszout, azijn en soda. Er zijn momenteel ook veel ecologische middelen te vinden, zeker in een natuurvoedingswinkel maar ook in de supermarkt en bij de Hema.
Het is een kwestie van keuzes maken. Als je eenmaal bewust ervan bent en een keus hebt gemaakt dan volgt vanzelf een veranderd aankoopgedrag.