’t Natuurlijk Huus: Afval recyclen

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan?   Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over afval recyclen.

Interessant? Deel het artikel

compost natuurlijk huus

Wat een raar woord eigenlijk is het woord afval. Dat wat afvalt, wat je niet meer nodig hebt of niet meer kunt gebruiken.
Maar dat is natuurlijk eigenlijk nooit zo. Alles kan weer als grondstof dienen voor nieuwe productie.

Dat is al helemaal het geval bij groenafval. De natuur kent geen afval. Alles wat letterlijk afvalt, hetzij de bladeren of de dode bloemen of stengels, alles gaat weer naar de bodem. Dieren, schimmels en bacteriën zetten het weer om tot voedingsstoffen. In het nieuwe seizoen voedt het weer de nieuwe planten, de bomen en de overige gewassen. Zelfs je lichaam schijnt zo te werken. Cellen die vernieuwd worden, worden weer gerecycled tot nieuwe bouwstoffen.

Het groenafval uit onze keuken kan gecomposteerd worden en zo weer als goede voedingsstoffen dienen voor onze moestuin of siertuin. In de natuur gaat niks verloren door de eeuwigdurende kringloop. Als het allemaal éénrichtingsverkeer zou zijn, dan zou de natuur zichzelf uitputten.

Met onze toegenomen welvaart is die kringloopgedachte een beetje uit ons bewustzijn geraakt. Wij kunnen alles kopen en als we iets niet meer waardevol vinden, kunnen we het weggooien. Een vuilnisdienst haalt alles op en er is weer ruimte voor de aanschaf van nieuwe goederen.
In vroegere tijden was het heel normaal om gaten in kleren te stoppen, om kleding door te geven aan anderen of aan jongere broertjes en zusjes, om spullen van elkaar te lenen en om dingen zelf te maken. Nu hoeft dat meestal niet meer. We kunnen gewoon alles kopen. En daarmee is de vervuiling enorm toegenomen.

De goedkope spullen van Primark en Action zorgen voor kortstondig gebruik en daarmee extra veel afval. De mooie en goede wollen trui bijvoorbeeld kan heel wat jaren meegaan. En meestal doe je er uiteindelijk pas afstand van als het echt versleten is. Een wollen trui geeft eigenlijk geen afval omdat het een natuurlijk materiaal is die met de natuur kan vergaan en voor nieuwe voedingsstoffen kan zorgen. Anders is dat voor alle kleding die van kunststoffen zijn gemaakt, zoals polyesters.

Die kringloopgedachte kun je weer herstellen door je groenafval te composteren. En met alle spullen die je aanschaft kun je kiezen voor kwalitatief goed spullen die lang meegaan. Er zijn repaircafés waar je spullen kunt laten repareren. Maar ook jouw schoenen bijvoorbeeld kunnen misschien nog eens opgeknapt worden bij de schoenmaker, zonder dat je weer nieuwe aanschaft. En misschien kun je voor je garderobe misschien minder veel maar kwalitatief betere spullen kopen, zodat deze meer de moeite waard zijn en langer mee kunnen gaan. Alle overtollige kleding breng je dan naar de kringloop, zodat een ander daar nog plezier aan kan beleven.

Maar besluit in ieder geval te stoppen met het zo gemakkelijk weggooien van alles en gun het een langer leven en een nieuw leven.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.