Drie vrouwen die van oorsprong uit een dorpje in de buurt van Groningen kwamen en van boerenafkomst waren bij ons op bezoek. Hoelang wonen jullie hier is een veel gestelde vraag. 15 jaar geleden zijn we er komen wonen.
Zij herinnerden zich heel goed hoe de tijd toen was en hoe nu duurzaamheid en weer goed voor de natuur zorgen, begint door te sijpelen in onze samenleving. “Jullie waren dan echt pioniers” reageerden ze.
Ja het was spannend om naar buiten te komen met onze ideeën. Word je omarmd of weggezet als raar, apart en in die tijd als geitenwollen sok. En toch geloofden wij erin en zagen dat het hard nodig was.
De verbinding kwijt geraakt
De verbinding met het natuurlijke hadden we als mensen en samenleving meer en meer losgelaten met alle gevolgen van stress, vervuiling en ziekten als gevolg.
Want hoe kun je een goed leven hebben als de lucht niet meer schoon is, bodems niet meer rijk aan bodemleven en voedingsstoffen, het water in de rivier verontreinigd en insecten, bijen en vlinders het steeds moeilijker hebben om te overleven?
En wat doet het verliezen van die verbinding met onze kinderen als toekomstige rentmeesters van ons land?
Hoe wordt het beter?
Je kunt je zorgen maken, proberen de ander te overtuigen maar meestal wordt het er dan niet beter op. Het wordt ook niet beter door te zeggen dat “de overheid”, het bedrijfsleven, andere landen of wie dan ook maar eerst moet veranderen.
Je kunt ook zelf aan de slag gaan met dat wat binnen je invloedsfeer ligt en anderen daarmee positief beïnvloeden. Dat maakt het niet alleen leuker maar ook effectiever.
Het begint gewoon bij ons dagelijks leven. Omdat we in een samenleving zitten waar we niet meer zelfvoorzienend zijn, kopen we onze diensten.
Met jouw portemonnee bepaal jij toevallig wel helemaal zelf welke producten er gemaakt worden en hoe goed of schadelijk deze zijn voor het leven.
De steen in de vijver
En zo heeft iedereen macht en invloed. Je hoeft dus niet machteloos toe te zien wat er allemaal om je heen gebeurt. Je kunt zelf de steen zijn in het water die rimpeling veroorzaakt.
Vaak beseffen we niet dat het eten dat we kopen ergens vandaan komt waar het op een bepaalde manier is geteeld. Weet je hoe de dieren leven? Of weet je hoe je groenten en fruit worden geteeld? Komen er veel zogenaamde gewasbestrijdingsmiddelen oftewel pesticiden aan te pas of gaat het met goed zorg voor de bodem en alle aandacht voor gezondheid? Komt het uit de buurt of van ver weg?
(lees verder onder afbeeldingen)
Wat is duur?
Het argument dat het duurder is wordt al snel geuit. Onze stelling is altijd geweest dat we liever investeren in onze gezondheid dan dat we betalen aan collectes om ziektes te bestrijden of aan reis- en parkeerkosten van het ziekenhuis.
Door bewuste keuzes te maken hoef je niet duurder uit te zijn. Wij kiezen voor goede koop en doen ook weer veel zelf.
Bessen-, fruit- en notenbomen aanplanten geeft je veel plezier en opbrengt. En ook kun je beginnen met groentes te telen die niet moeilijk zijn. Zo kan iedereen bijvoorbeeld pompoenen, courgettes, rucola en slaboontjes telen. Het kan zelfs gewoon in je siertuin, tussen de bloemen en andere planten en struiken. En ook in je vensterbank kun je van alles opkweken. Daarnaast zijn er lokale groenteabonnementen af te sluiten kraampjes aan de weg of familieleden en kennissen die een overvloed in hun tuin te delen hebben.
(lees verder onder afbeeldingen)
Maak natuur weer eigen
En dan hebben we het nog maar alleen over voedsel. Op alle onderdelen van je leven zijn verantwoorde keuzes te maken
Denk bijvoorbeeld aan plastic, je kleding, alle spullen, bouwmaterialen voor je huis, vervoer, je omgang met dieren en de natuur.
Vergeet niet je eigen natuur. Je hebt ook een eigen natuur, aard en een lichaam en geest dat goed verzorg wil worden.
Welke steen gooi jij in het water die de komende jaren voor de nodige rimpeling gaat zorgen?