Supermarkten praten ons vooral ongezond voedsel aan

Interessant? Deel het artikel

gezond eten supermarkt

Supermarkten doen hun uiterste best ons aan het ongezonde voedsel te krijgen. Ze hadden wel beloofd voor gezond voedsel te gaan, maar daar slagen ze niet echt in. Ondermeer omdat ze vooral ongezond voedsel aanprijzen. Bijvoorbeeld in hun reclamefolders en aanbiedingen.

‘Superlijst Gezondheid’ vergelijkt Ekoplaza, Lidl, Dirk, Coop, Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus. Vooral die schuin gedrukten lopen achter. Maar op Ekoplaza na doen die anderen het ook niet al te best. Meer dan vier van de vijf artikel in de folder is ongezond. Bij bijna alle kassa’s proberen ze ons snoep in de maag te splitsen. En het ergste: die supermarkten stellen zich ook helemaal niet ten doen ons gezond aan het eten te krijgen.

Wat we eten en drinken wordt voor een belangrijk deel bepaald door de manier waarop supermarkten hun waar aanbieden. Psychologisch gezien gaan ze daar heel ver in. Eigenlijk is de inrichting van een supermarkt gewoon wetenschap. Kijk hier maar eens. Dus de keus ons ongezond eten en drinken aan te bieden is een keus. En dat terwijl ongezonde voeding na roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte en verloren gezonde levensjaren is. Charlotte Linnebank die het onderzoek deed: “Het is cruciaal dat mensen beter geholpen worden om gezond te eten. 70 procent van ons dagelijks voedsel komt uit de supermarkt. Supermarkten hebben grote invloed op de keuzes die mensen maken. Die invloed kunnen ze gebruiken om te helpen gezond te eten.” En dat hadden ze ook beloofd te doen in het Preventieakkoord Overgewicht. Desondanks gebruiken vooral AH, Jumbo, Aldi en Plus nog graag kindermarketing en staat er bijvoorbeeld in het schap helemaal geen gezonde keus voor rijst of pasta.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.