Als je de thuisbatterij aantrekkelijk maakt, voorkom je krapte op het energienet op dagen dat we met z’n allen veel stroom produceren. En het is meteen een goed alternatief voor het verdwijnen van de salderingsregel. Dat zegt Netbeheer Nederland.
In Nederland kennen we een salderingsregeling: de overheid lapt datgene bij wat je minder voor je stroom krijgt dan dat je het koopt van jouw energiemaatschappij. Het plan is die regeling af te schaffen, maar de Tweede Kamer vond dat het demissionaire kabinet dat niet mocht regelen. Het zal daarom vast een van de eerste acties van het nieuwe kabinet worden. Dat doen ze stapsgewijs, op die manier dat de aanschaf van zonnepanelen nog steeds binnen zeven jaar terugverdiend is. Omdat de panelen al maar goedkoper worden en de stroom al maar duurder, kun je met minder tot geen subsidie toch binnen zeven jaar de aanschafprijs terugverdiend hebben (en daarna jaren en jaren pure winst maken).
Energienet overbezet
Neveneffect van zelf stroom opwekken is dat het energienet overbezet raakt. Bij eenrichtingsverkeer van energiemaatschappij naar klant kun je goed regelen dat er bij veel vraag veen aanbod is. Maar als we zelf opwekken gaat dat net andersom: bij veel zon is er weinig vraag, maar juist heel veel aanbod. Dat kan het net niet aan. Je kunt dan kiezen voor dikkere kabels (en voor tijdelijk gebruik van het tweede netwerk dat er ongebruikt naast ligt voor calamiteiten), maar je kunt ook investeren in thuis-accu’s. Als je veel stroom opwekt laad je dan eerst je eigen accu op, en op den duur eventueel die van je auto. Er hoeft dan veel minder stroom heen en weer. Het schijnt dat je met een accu ter grootte van 50% van je dagverbruik, voor 80% je eigen stroom kunt gebruiken. Dan koop je dus veel minder aan en lever je dus ook veel minder terug. Het verschil in prijs blijft wel, maar dat gaat dan over een veel kleinere hoeveelheid stroom.
Als de overheid dertig procent van de thuisbatterij subsidieert, is die accu net zo snel rendabel als nu zonnepanelen via de saldering. En in ruil daarvoor hoeft er veel minder ingrijpend in het netwerk geïnvesteerd te worden.