Strunk blijft Rijksmonument, maar wordt doe, beleef- en bezoekerscentrum

Interessant? Deel het artikel

strunk

Boerderij Strunk aan de Deventerstraat in Raalte is een van de laatste rijksmonumenten in Raalte en dat meot zo blijven. Maar tegelijk krijgt de boerderij een culturele functie voor heel Raalte. De boerderij wordt duurzaam verbouwd, waarbij ook veel aandacht komt voor ‘het erf’. Er komen onder andere kleinschalige pluk- en groentetuinen.

Om de beschermde historische elementen niet te verstoren, maar wel ruimte te creëren voor de nieuwe ontmoetingsfuncties komt op het huidige terrein op de plaats van de schuur een geheel nieuw gebouw genaamd ‘de Skure’. In de Skure komen meerdere multifunctionele ruimten die gebruikt kunnen worden voor bijeenkomsten van verenigingsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners van de gehele gemeente Raalte.

Restauratie boerderij en bouw multifunctionele accommodatie
De restauratie van de buitenzijde van de boerderij heeft vorig jaar plaatsgevonden. De verwachting is dat de restauratie van de binnenzijde van de boerderij in kwartaal 3 van 2021 volledig is afgerond.
De oudheidskamers worden behouden en vormen het decor voor de presentatie van ambachtelijke producten en Sallandse streekproducten. Op de deel komt een vrijetijdsmarkt met producten die eigenhandig gemaakt zijn door Sallandse ondernemers. In de oude keuken is informatie te vinden over Salland. Hier kan men ook terecht voor een wandeling of actieve fietsroute of het volgen van een (ambachtelijke) workshop, een lezing, een workshop dialect praten of koffieconcert.

Educatie en huiskamer voor de Raaltenaar
Daarnaast is er in de toekomst rondom de boerderij Strunk ook veel ruimte voor educatie van alle leeftijden. ’t Sallandhuis gaat leerwerktrajecten voor jongeren aanbieden op het gebied van detail, gastvrijheid, groen& doen en techniek. Het kokshuus wordt omgetoverd tot een klus- en repairhuus waar men terecht kan voor kleine klusjes. Dit wordt een van de vier leerwerktrajecten. Voor de lokale basisscholen wordt het kofferproject voortgezet en wordt op meerdere manieren aansluiting gezocht met de diverse soorten onderwijs in Raalte.

De Nieuwe Strunk is straks dagelijks geopend voor publiek en biedt straks met een heel divers programma voor ieder wat wils.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.