Strobox.nl is genomineerd voor duurzaamste bedrijf in Nederland. StroBox maakt circulaire biobased prefab houtskeletbouw-woningen gevuld met stro-isolatie. Ze hebben als missie de woningbouw te verschonen met echt schone bouwmaterialen en de bewoners een prettig binnenklimaat te bieden.
Roelof Vossebeld en Daan Molkenboer van StroBox in Deventer zijn verrast over de nominatie. Niet dat ze misstaan in het rijtje duurzame bedrijven, maar ze weten niet aan wie ze de nominatie te danken hebben, wie ze heeft aangemeld. “Maar desondanks is het een mooie waardering” zegt Roelof Vossebeld, “dus nu we er toch op staan: Wil je ons ondersteunen en een signaal afgeven dat de woningbouw moet verschonen, stem dan op ons via deze link!”
Revolutie in de bouw
Strobox kan een revolutie in de bouw worden. Er wordt gebouwd met alleen maar natuurlijke materialen. Hout als constructie, stro als isolatie. De elementen voor een huis worden op de werf op maat gemaakt en volgeperst met stro. Dat geldt voor de wanden, maar ook voor de vloer en voor het dak. Die worden op locatie in elkaar geschroefd en klaar is kees. De vloer komt niet op een kruipruimte terecht. Er worden palen in de grond geschroefd, daar komen dwarsliggers op en daarboven wordt het huis of anderszins gebouw gezet. Feitelijk betekent dat ook dat je het gebouw in zijn geheel weer op kunt pakken en ergens anders neerzetten.
Voordelen van strobouw
Roelof noemt met gemak een handvol voordelen van strobouw. “Door te bouwen met hout en stro, bouwen we licht en hebben we geen betonnen fundering nodig, wat bijdraagt aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Bouwen met stro is CO2-neutraal, als het al niet CO2-negatief is, omdat zowel hout als stro CO2 opnemen in hun groeiproces. Bouwen met stro is circulair. Dat wil zeggen het stro-paneel volledig afbreekbaar of herbruikbaar is én dat er makkelijk en snel nieuw basismateriaal groeit.”
Daarnaast heeft stro een hoge isolatiewaarde, komt er nagenoeg geen stikstof vrij bij de prefab-productie en wordt er niks meer materiaal gebruikt dan strikt noodzakelijk. “We werken bijvoorbeeld met een veel minder dikke leemstuclaag dan te doen gebruikelijk in de strobaalbouw, omdat de leemstuc aanbrengen op een plaat en niet op het stro. Dit is een grote besparing op materiaal, arbeid, bouwtijd en dus kosten.”
Ook sociale onderneming
Naast natuurlijke materialen die ook herwinbaar zijn, is StroBox ook een sociale onderneming. Het geeft de mensen die komen werken de mogelijkheid te leren en naar andere banen door te groeien. “Mensen met een opleiding tot niveau 2 mogen niet de bouwplaats op. Dit maakt het voor hen erg moeilijk om verder te leren in de praktijk. Bij ons kan dit wel. In de werkplaats waar de stroboxen prefab worden gemaakt kun je ervaring opdoen in een beschermde werkomgeving en desgewenst verder leren.”