Twee op de drie mensen had de afgelopen jaren last van de hitte. Met vooral in augustus extreme temperaturen hadden vooral jongeren last van ‘hittestress’.
Die hittestress komt van de al maar hoger wordende temperaturen. 30 Graden vinden we al normaal. Dat het steeds warmer komt komt door de CO2 die we dertig jaar geleden uitstootten, de CO2 van nu doet pas over dertig jaar iets met de temperatuur.
In de bebouwde kom wordt het nog eens extra heet omdat al die muren van huizen werken als een oven. Ze worden door de zon opgewarmd en geven dat later weer af. Ook de stenen die we in de tuin op de grond hebben liggen maken het achter het huis extra warm, op die plek komt vaak ook al geen wind omdat het helemaal volgepakt is met schuttingen. De gemiddelde temperatuur in huizen steeg zomer vorig jaar tot boven de 30 graden!
Om de hittestress tegen te gaan kun je dus het best zo weinig mogelijk verharding in de achtertuin hebben en zorgen voor natuurlijke schaduw van bijvoorbeeld een boompje.
De hittestress van afgelopen jaar is onderzocht door TAUW. Die kwam er achter dat vooral jongeren last van de hitte hebben ervaren. Eigenlijk 1 op de 10 had er geen last van. Hoe dat komt dat juist deze groep er last van had, is niet onderzocht. Dat kan te maken hebben met de woonsituatie (geen of kleine tuin), maar ook omdat deze groep het meeste last ondervond van thuis werken. Hoe jonger, hoe meer hittestress. Tot 25 jaar ervaart 89 procent hittestress, van 46 tot 55 jaar ervaart 77 procent hittestress, en boven de 76 jaar 57 procent.