Straatpraat: Zullen we vanaf nu weer sociaal zonder media zijn?

TheeTante, Buuv, Buurman en NarrigeNeef blokkeren regelmatig trottoirs en gangpaden, wanneer zij wereldgebeurtenissen onder de loep nemen. In deze regelmatig verschijnende Straatpraat had NarrigeNeef het de laatste keer over bedreigende ultrarechtse sociale media en Calimero, waarop TheeTante hieronder weer gepast reageert.

Interessant? Deel het artikel

© Bart van Oijen Zutphen
© Bart van Oijen Zutphen

Lieve Neef,

Tja, het is om gek van te worden, hoe mensen zich laten beïnvloedden door bijzonder onbetrouwbare bronnen… zoals onze oosterburen zo mooi zeggen: ‘es ist zum Mäusemelken!’ En we weten allemaal hoe een bepaalde richting, interesse, zoekopdracht tot een heel scala aan algoritmes leidt. We kunnen hoog of laag springen (als boomers), maar van die mobiel komen we niet meer af. Wat je wel kunt doen, is selectief ermee omgaan. Gebruik je telefoon om te bellen en om kleine handige berichtjes te sturen, maar NIET als biblio-/video-/mediatheek.

Ik kom steeds meer mensen tegen die bewust zijn gestopt met Facebook en al helemaal met Twitter, om bovenstaande reden, maar vooral ook omdat de schermtijd binnen no time oploopt. En in die tijd wil je andere, nuttiger en zéker opbeurender zaken doen. “Wat dan, tante?”  zul je me vragen.

Nou, wat dacht je van aandacht geven aan je medemens, op de koffie gaan bij een buurvrouw, een praatje maken over de heg met een kennis, iets vrijwilligs doen bij een vereniging? Natuurlijk hebben de clubjes die zorgen voor verbinding en voorzieningen mijn voorkeur.

Wordt een paar uur chauffeur op de buurtbus! Draai een kantinedienst in de sporthal, het buurthuis, de manege, maakt niet uit. Ga taalles geven aan nieuwe Nederlanders, help bij de voedselbank.

Of werk aan je omgeving; schoffel zelf eens dat perkje voor je deur, ga een wandeling maken door je wijk en neem een vuilniszak en een grijpertje mee. Geef je op voor een buitenwerkdag wilgen knotten of nestkastjes schoonmaken.

Investeren in jezelf is ook altijd een goeie; ga een cursus volgen, doe die opleiding die je vroeger al zo leuk leek, wordt lid van een leesclub, leer een instrument bespelen. Daarmee sla je heel wat vliegen in één klap: je blijft je grijze cellen in beweging houden, je leert nieuwe mensen kennen, je kijkt over je eigen horizon heen en wie weet help je binnenkort als onmisbare hulpverlener bij een evenement?

Veel in het nieuws zijn nu de klimaatactivisten. En terecht! Misschien vind je het idioot om je aan een schilderij vast te plakken, (ik zou ook iets anders kiezen om eerlijk te zijn, je weet dat je TheeTante zelf ook schilderijtjes maakt) maar onafgebroken de aandacht vestigen op de absolute noodzaak om eindelijk ingrijpende maatregelen te nemen, dat juich ik van harte toe.

Ik zag een foto van een man die zich peace proffesional noemde, hij voerde al jaren actie en had een protestbord waarop stond: “Het is veel gemakkelijker om de wereld verbeteren dan jezelf”. Notabene de klimaatministers die op dit moment in Egypte vrome woorden spreken, zijn daar, met groot gevolg heen gevlogen in (veelal) privéjets! Vliegen , de allergrootste vorm van vervuilen.

Bah, daar kan ik me heel erg druk om maken; dat pappen en nathouden, ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was. En de volgende generatie? Die moeten maar stikken, overstromen, verdrogen, verhongeren. Na ons de zondvloed! Ik schaam me voor de puinhoop die wij van de wereld hebben gemaakt…

Wat vind jij, Buurman?

 

Meer Straatpraat artikelen klik hier.

TheeTante plakt zich nergens aan vast

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *