Straatpraat: TheeTante staat dit jaar extra triest stil bij 4 mei

Buurman, Buurvrouw, TheeTante en NarrigeNeef blokkeren regelmatig voetpaden e.d. omdat zij de toestand in de wereld met elkaar willen bespreken. Deze week TheeTante met een droevige brief over 4 mei.

Interessant? Deel het artikel

© Bart van Oijen Zutphen
© Bart van Oijen Zutphen

Dag Buurman, Buuv en NarrigeNeef,

En weer is het 4 mei…. Niks geleerd!

Na twee jaar op afstand en heel summier her-en gedenken kan het dit jaar wel weer; de dodenherdenking. Ik maak al jaren deel uit van het plaatselijke 4-mei-comité in Luttenberg. Net als iedereen had ik verwacht om dit jaar echt te kunnen nadenken over herwonnen vrijheid na twee jaar corona-ellende. Dat idee hadden ze ook bij het landelijke 4-en 5-mei-comité, op hun website lees je allerlei artikelen en beschouwingen over individuele vrijheid, die met collectieve beperkingen in het gedrang kwam. Meerdere  malen wordt terecht gezegd dat de holocaustvergelijkingen die door corona-ontkenners en demonstranten gebruikt werden echt niet kunnen en nergens op slaan.

De actualiteit, de oorlog op Europees grondgebied, de schending van Oekraïne door de Russische machtshebber Poetin, laat de corona-periode ineens verbleken. Deze ellende,  en hier in Nederland heb ik het gevoel ‘ik sta erbij en ik kijk ernaar”, zet de toekomst op losse schroeven. Mijn generatie, ik ben 64 jaar, is groot geworden na de oorlog en in de vaste overtuiging dat hier geen oorlog meer komt. Niet in Europa en zeker niet in Nederland. De beschaving is verder gegaan, we polderen en overleggen, er zijn diplomaten van alle landen te gast in alle landen, op gewelddadige incidenten na is ieder land wel zo verstandig om geen oorlog te ontketenen en het defensiebudget uit te geven aan vredelievende en constructieve zaken.

Wat een misvatting… De geschiedenis trekt geen lering uit eerder gemaakte fouten, het is geen weg omhoog uit de barbarij. Wat de beweegreden ook zijn; religieus fanatisme (de Taliban) , gekrenkte trots (Poetin), wraak over en weer (Midden-Oosten) oneerlijke verdeling van rijkdom/water/ kansen (Derdewereldlanden) machtswellust (Trump en alle andere dictators en hun aanhang), blijkbaar wordt er liever met bommen gegooid in plaats van de handen ineen te slaan om onze planeet te redden, nu het misschien nog net kan.

Depressief wordt je ervan. Hoezo vier de vrijheid? Wat is er nodig om alle vernuft, verstand, energie, vindingrijkheid van mensen de goede kant op te krijgen? Is er kruid gewassen tegen deze domheid? Of verdient onze soort het gewoon om uit te sterven? Zevenenzeventig jaar verder….niks geleerd.

(mijn volgende stukje wordt weer vrolijker, hoor)

Hoe denk jij hierover, Buurman

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.