Beste narrige Neef,
Je vraagt je in je artikel af of niet iedereen haar/ zijn hersencellen zou moeten trainen voordat er een ‘soort van’(om maar eens een mode-stopwoordje te gebruiken) mening gevormd en of geuit kan worden. Daar lijkt het wel op!
Geestelijke luiheid, onmetelijke onwetendheid en een schromelijke overschatting van het eigen beoordelingsvermogen, gecombineerd met enorme incontinentie aangaande “het ergens iets van vinden”, laat beeldschermen overstromen.
Maar, zo mijmert Theetante, de gewoonste dingen zijn al lang niet meer gewoon. Wat leerde je vroeger van je vader en je moeder? Omgaan met elkaar, met de hond of de kat of andere dieren in en om het huis, omgaan met geld, je eigen fietsbanden plakken, eten koken, een knoop aan zetten en vul zelf maar aan. Al die vaardigheden moet je nu opzoeken in de afdeling ”Oma’s wijze raad en huismiddeltjes”.
Voordat je een hond aanschaft, ga je op les. Iedereen die een hond wil kopen, zou eerst een verplichte (online) theoriecursus moeten volgen over het houden van zo’n dier. Het is één van de maatregelen die demissionair minister Adema (Landbouw) wil uitwerken om het aantal bijtincidenten met honden terug te dringen. Heb je dan eenmaal een puppy aangeschaft, dan is een puppycursus zeer aan te bevelen. In praktijk brengen wat je hebt geleerd: dat een hond een roedeldier is met jou als leider, die duidelijke bevelen geeft. Die hond is dus niet je kind!
Over kinderen gesproken, ook daarmee is het goed als je theoretische kennis in huis hebt. Ouder worden gaat niet alleen maar om de geboorte van je baby en zorgen dat het je kleine aan niets ontbreekt. Ook voor jou en je partner breekt bij ieder nieuw kindje een andere relatiefase aan. Bij de eerste word je van partners ineens ouders en ook bij volgende kinderen vinden er verschuivingen in jullie relatie plaats. Uit onderzoek blijkt dat veel stellen het moeilijk vinden om met deze veranderingen om te gaan. Tijd dus voor een cursus Ouderschap!
Je financiën? Van mensen wordt verwacht dat zij financieel redzaam zijn. Maar lang niet iedereen redt het geheel op eigen kracht. Recent onderzoek van het Nibud laat zien dat ruim een kwart (27 procent) van de huishoudens niet weet of ze recht hebben op tegemoetkomingen, zoals toeslagen. De helft van de huishoudens heeft geen idee hoeveel geld ze maandelijks uitgeven aan hun abonnementen. En minstens 40 procent van de Nederlanders worstelt met de financiële administratie.
Nou ja, zo kan ik nog wel wat terreinen bedenken waar het heel erg goed voor zou zijn als je er wat van zou weten. Voordat je eraan begint. Theetante ziet het voor zich: iedereen krijgt vanaf een bepaalde leeftijd ( 16 ? 18? Of eerder?) een leeg insigneboekje, en net zoals de neefjes Kwik, Kwek en Kwak geweldig veel praktische én theoretische kennis vergaren uit hun Padvindershandboek, ga je diverse cursussen en leergangen, waarvan je bij goed gevolg een stempel krijgt in je boekje en een speldje op je jasje. En hoe leer je dan het best? Van praktijkmensen, in kleine groepjes en met de mobiel in de kluis!
