STORK: Ooievaar bedreigt weidevogel niet

Interessant? Deel het artikel

ooievaar

De ooievaar krijgt nogal eens de schuld van de teloorgang van weidevogels. Maar de stichting STORK (Engels voor ooievaar) heeft aan de hand van braakballen van ooievaars onderzocht dat dat niet het geval is. In die braakballen worden geen resten gevonden die duiden op weidevogel-consumptie.

Uit de braakballen van ooievaars blijkt dat ze vooral regenwormen, kevers en emelten eten. Je komt ook wel kikkers tegen in zo’n braakbal, soms een muis en een heel enkele keer een mol. Maar vrijwel nooit grotere prooien.

Naast braakballen zijn camera’s ook bewijsmateriaal. Er staan in onze provincie op maar liefst 1000 nesten camera’s en daar worden geen weidevogels als prooi gespot. Die camera’s staan midden in weidevogelgebieden. Geen enkele keer bleek een ooievaar daar een weidevogelnest leeg te roven of werd een jonge weidevogel naar een ooievaarsnest bracht.

STORK vindt dat ook wel logisch. Een ooievaar is geen jager, hij wandelt wat rond en eet wat hem voor de voeten komt. Weidevogels zijn snel en kunnen er vandoor gaan, ook de jonkies. Daar gaat een ooievaar niet achteraan. Die wandelt liever achter een maaiende trekker aan om dieren te eten ie door de trekker geraakt zijn.

STORK schrijft de achteruit van weidevogels toe aan de intensieve landbouw “waardoor het voedselweb in de bodem enorm veranderde. Het bodemleven in de weidegebieden nam dramatisch af. De aantallen weidevogels daalden vervolgens ook sterk, doordat het steeds moeilijker werd, voor met name de kuikens, om voldoende voedsel te vinden.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “STORK: Ooievaar bedreigt weidevogel niet”

  1. Avatar

    Prachtig verhaal behalve dat we niet in Disney land leven. Net zoals de wolf die heel erg vegetarisch is. Niet dus! Laat u geen zand in de oven strooien met mooie plaatjes en kul verhalen. En ja er zal gerust een mol, muis of kever gevangen worden. Maar de predatiedruk
    is te groot! De hobby mbt de ooievaars is volledig uit de hand gelopen. Het evenwicht is zoek. Gebruik uw gezonde verstand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.