Het landbouwsysteem barst vroeg of laat uit zijn voegen. Dat is eigenlijk al gebeurd, maar we willen het nog zien. We heffen het glas nog maar eens en kijken weg. Waar kun je de ommekeer van de landbouw nu nog beter maken dan daar waar je jaarlijks god op zijn blote knieën dankt dat de oogst weer gelukt is? In Salland toch?
Salland is een agrarisch bolwerk. Hier staan we aan de lat voor gezond voedsel en een gezonde productie daarvan. Maar onder druk van de agro-industrie, gesteund door BBB, CDA, LTO en het gros van de politiek verknallen we die goddelijke taak.
Zelfs aimabele mensen als Nico de Haan mengen zich nu behoorlijk stevig in het debat. De ambassadeur van Vogelbescherming Nederland pleit voor een onmiddellijk verbod op het doodspuiten van bloemen. En dan heeft hij het niet over de bosjes gif die we elkaar bij feestelijke gelegenheden cadeau doen, maar over de paardenbloem, de korenbloem, de madeliefjes, het biggenkruid: over de bloemen die in ieder weiland spontaan gaan groeien als we er niet met de gifspuit overheen zouden gaan (en op ieder parkje de kop op steken als we het niet iedere keer zouden wegmaaien).
Want we denken wel dat het gras van de boerenweide mooi groen is, wat je er feitelijk aan mist is de kleurrijke toevoeging van kruiden. Die worden doodgespoten. Salland Boert en Eet Bewust, heet de marketingcampagne van LTO, ondersteund door alle Sallandse gemeenten. Als ze inderdaad bewust zijn van wat ze doen, weten ze dus dat ze met het doodspuiten van die bloemen, ook insecten doden. Zouden ze dat erbij vertellen als er schoolklasjes op excursie komen?
Spuiten is funest voor het insectenleven. En daarom pleit Nico de Haan voor een totaalverbod om bloemen dood te spuiten. “Alleen al op paardenbloemen foerageren meer dan honderd soorten insecten en tientallen bijensoorten” schrijft hij in een opiniestuk in dagblad Trouw. “De insectenstand is inmiddels tot een minimum gedaald, met als gevolg dat jonge vogels in nesten sterven door voedselgebrek, en fruittelers bestuivende bijen missen.”
Waarom spuiten boeren bloemen dood? Omdat – korte termijn gedacht – daar waar een bloem staat geen gras kan groeien. En hoe meer gras een boer kan maaien, hoe minder wintervoer hij hoeft te kopen. De Haan: “Dat het beter is om juist kruidenrijk gras – met onder meer klaver en smalle wegbree – te oogsten, daarvan is helaas slechts een hele kleine groep boeren overtuigd.” Kruiden in het grasland is ook beter tegen de droogte. Hun wortels houden water vast.
De Haan: “Door de huidige manier van landbouw bedrijven is het fundament onder de voedselpiramide vandaan gesloopt. En sloop je de fundering, dan stort het hele gebouw in.”
En uh, moeten we de oogst eigenlijk wel vieren met al die drank die erbij te pas komt? Onze lever draait overuren. De boer heeft van oudsher na de oogsttijd een soort van vakantie. Dat mogen we onze lever ook wel gunnen. Toch?
Nou zeg, dat is ook niet leuk, om zo de feeststemming te bederven. Nee, dat is het ook niet. Het is ook niet leuk om de jaarlijkse stijging van de ziektekosten collectief door te berekenen aan degene die probeert een beetje rekening te houden met zijn gezondheid. Heb je de parkeerplaats van de Isalaklinieken wel eens bekeken? Het is misschien wel de grootste parkeerplaats van Salland.
Het ziekenhuis boert goed.
Wat ontzettend leuk dat er weer dit jaar 2023 Stoppelhaene is in Salland.
Ik wens iedereen die naar Stoppelhaene gaat dit jaar 2023 een hele mooie en leuke
Stoppelhaene!
Suzanne van den Buijs
Prima boodschap! Jammer dat dit stukje aan het eind wat ontspoort, als was het eigen schuld dikke bult als je naar het ziekenhuis moet. En de parkeerplaats van Isala de grootste van Salland? Denk het niet hoor….
Ja hè. Iedereen die in het ziekenhuis beland doet dat door z’n eigen domme schuld.
En daarnaast, Isala vervuld een ontzettend grote regionale functie met een achterland (Groningen, Drenthe, Friesland, Flevoland, Overijssel) waar het openbaar vervoer uiterst beroerd is of niet eens aanwezig.
En het dan gek vinden dat de parkeerplaatsen uitpuilen.
Geachte profeet, kom eens uit je mancave, stap uit jouw apocalyptisch verhaal. Aanschouw en beleef de werkelijkheid . Put hoop uit al die inspanning om evenwicht te vinden in leven en werken in een gezonde omgeving. Wat doet u mensen tekort . En ja, mag je ook dankbaar zijn met je leven, met je werk, met ‘wat ons in de schoot geworpen wordt’? Stoppelhaene, een oogstdankfeest
De gevolgen van geraffineerde voeding en de daar aan voorafgegaande keten voor mens en milieu vragen idd aandacht. Pak de boer niet aan maar pomp geld in de transitie die bv de biodiversiteit en bb vezelrijke voeding weer op niveau brengt. Verbied bv domweg fastfood.
Op Facebook ontstond veel reuring over dit artikel. De vermeende boodschapper werd daar onthoofd. Loat goan.
Wel een inhoudelijke reactie op de reacties onder het stuk hier op deze site:
Laat helder zijn dat HierinSalland deze rubriek vooral schrijft naar aanleiding van wat we er voor aangereikt krijgen. We nodigen iedereen uit met ons mee te doen. Mits goed onderbouwd, plaatsen we opiniestukken van alle soorten en maten. We gaan er zelfs actief naar op zoek. Maar vooral die reaguurders op Facebook lijken dat niet te willen, die willen alleen maar van zich afschelden.
Die werkwijze leidt naast artikelen over gifgebruik ook tot opiniestukken waarin boeren toekomst wordt gegund, met mogelijkheden hóe. Dat is vaak een andere invalshoek dan wat BBB, CDA en LTO voorstellen. Die sturen op technische middelen, dat kan de gewone boer met zijn familiebedrijf niet betalen. Natuur en Milieu en Nico de Haan (in dit stuk) bepleiten gifgebruik te stoppen, zelfs de melkvee-voorman van LTO bepleit inmiddels een kleinere veestapel en meer biodivers boeren.
Over de slotpassage die over het ziekenhuis gaat: natuurlijk hebben we het niet over onverwijtbaar ziek worden, maar, aldus het Kankerfonds: “Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico op de ziekte te verkleinen. Niet roken, je alcoholconsumptie matigen, gezond eten en bewegen, verstandig omgaan met de zon en met (mogelijk) kankerverwekkende stoffen.”
Sorry,
De schrijver van het artikel om eigenlijk geen oogstfeest te vieren slaat de plank volledig mis en haalt alles door elkaar.
Om dan ook nog de boeren de schuld te geven van een volle parkeerplaats bij Isala is helemaal lachwekkend.
Ik ben het geheel eens met de reactie van Leo van Krukkert en Bertus de Haan. Af en toe de oogkleppen af doen en weer neerdalen op aarde is niet verkeerd.
Herman Holtmaat