Stöppelhaene durft met Sallandse boer niet naar de toekomst te kijken

Traditiegetrouw wordt er met Stöppelhaene een Sallandse boer aangewezen. Die vertegenwoordigt de boerenstand, die met het Sallands oogstfeest centraal staat. Een mooie gelegenheid de blik op de toekomst te werpen. Maar Stöppelhaene kijkt achteruit.

Interessant? Deel het artikel

Sallandse boer Erik Overkempe
Sallandse boer Erik Overkempe

Het is altijd een dikke maand voordat het Sallands oogstfeest begint, dat er Roggemaaiersdag gehouden wordt. Stokoude boeren knopen dan een zakdoek om, halen een kiel onder uit de kast, stoffen de anders niet gebruikte klompen af en stiefelen tussen de maïsvelden door naar dat stukje zeldzame rogge dat aan de Knapenveldweg in Raalte speciaal ingezaaid is. De presentatie houdt een verhaal over garven en legt uit dat de haan over het stoppelveld scharrelt om hier en daar een graantje mee te pikken.

Het is terugkijken naar vroeger, heel vroeger, tot kort na de oorlog hoe hier in Salland op de schrale zandgronden geoogst werd. Maar nu niet meer. We leven nu in de tijd dat bewoners van het buitengebied klagen over grote trekkers die te hard over de verbrede binnenwegen scheuren, in een tijd dat de gemeente Raalte niet handhaaft tegen stankoverlast van varkens-megastallen, in een tijd dat de N35 niet verbreed kan worden omdat de landbouw haar stikstofuitstoot niet vermindert. In een tijd ook dat de BBB en LTO lobbyen voor de agro- en chemische landbouwindustrie en het met Parkinson en kanker in verband gebrachte glyfosaat snel ondergeploegd wil hebben maar wel weer voor vijftien jaar een gebruiksvergunning wil hebben.

Zo’n Sallandse boer is een perfect uithangbord om de transitie in te zetten. Maar die boer komt ieder jaar uit de koker van LTO. Dan predik je de vooruitgang, maar houdt in werkelijkheid tegen. Stöppelhaene doet dat ook. Met Erik Overkempe schuift ze een boer naar voren die in woord duurzaamheid predikt, maar in werkelijkheid gewoon een zo goed als traditionele boer lijkt te zijn.

Het persbericht van Stöppelhaene: “Erik richt zich op natuurinclusief boeren: de melk van de 150 koeien gaat naar Noorderland, waar 12 boeren melk leveren voor de zuivelproducten met de merknaam Noordertrots.” Maar op de site van Noorderland staat met geen letter dat het om natuurinclusieve of duurzame melk gaat… Overkempe pacht grond en zijn pachtheer zou heel graag hebben dat hij bioboer wordt. Daar heeft de nieuwe Sallandse boer naar verluid geen trek in. Dat is zijn goed recht overigens en pachtcontracten zijn zelfs overerfbaar. Maar je bent natuurinclusief of je bent het niet.

Ook zijn er kruidenrijke akkerranden om de velden van Overkempe, schrijft Stöppelhaene. Maar zo positief komen die kruidenranden niet uit onderzoeken. Pesticiden komen evengoed nog in het milieu terecht! En binnen die kruidenranden kun je gewoon je insecticiden gebruiken. Overkempe, ook deelnemer van Land van Waarde: ‘Natuurbeheer is mooi, maar het moet wel wat opleveren’

Nou hoeven Stöppelhaene en de Sallandse boer natuurlijk helemaal niet mee te doen aan de al lang in gang gezette revolutionaire verandering in de landbouw. De invloed van de tegenhoudende grootverdieners is misschien ook wel te groot, en de relatie tussen LTO en het Raalter gemeentebestuur en het ambtenarenapparaat wellicht te intens om ze het hoofd te bieden. Maar je moet niet zeggen dat je vooruitstrevend bent en de voedselkwaliteit en -kwantiteit wil garanderen en het tegenovergestelde doen. Practice what you preach!

Het is nog veel meer jammer dat een agrarisch bolwerk als Salland ooit was, niet nu in het jaar waarin Raalte haar 900 jarige bestaan viert, de boel oppakt, vooruit kijkt, en weer een plattelandsbolwerk voor Nederland gaat worden. En was vroeger ruimte voor twee proefstations, vergader- en debatcentra, vooroplopend agrarisch onderwijs en een hele batterij aan agrarisch gelieerde industrie.

Die positie kan Raalte en Salland weer krijgen. Maar dan moet je je doen wat je zegt: omschakelen naar regeneratieve landbouw en ecologie boven de economie stellen. Dan raak je niet in de shit, maar kom je er uit.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

9 gedachten over “Stöppelhaene durft met Sallandse boer niet naar de toekomst te kijken”

  1. Juist! En de (traditionele) boer ploegde voort met pesticiden, stikstofoverlast en dierenmishandeling. Het kringetje wordt niet doorbroken vooral omdat organisaties als Lto, de grote melkbedrijven en de RABO bank hun verdienmodel niet willen aanpassen.

  2. Als in heel Nederland er bladen zijn zoals dit hoeft de PVDD nergens meer campagne te voeren. In deze it’s blijkbaar for free.

  3. Redactie

    Hallo Wim,
    HierinSalland houdt van goed beargumenteerde reacties. Zo maar vanaf je zolderkamertje een boze zin typen, doe dat maar bij de andere Sallandse media.
    Het staat je vrij een uitgebreidere reactie te sturen, dan plaatsen we die als opiniestuk. Ga dan wel graag op de inhoud in. En maak bijvoorbeeld ook een vergelijk met media-aandacht voor standpunten die jou wel goed uitkomen in relatie tot politieke partijen.

  4. De schrijver van het artikel zou eens een volle werkdag ( wel vroeg op!!) mee moeten lopen op en rond een boerenbedrijf. Nodig je zelf ook uit aan de eettafel. Doe hiervan verslag. Zeker weten dat de Sallandse boer een rechtvaardiger podium krijgt.

  5. Harrie Kiekebosch
    Harrie Kiekebosch

    Hard werken is geen argument. Vroeg opstaan ook niet. (Dieven moeten iedere nacht werken en hebben er met een beetje pech overdag gewoon een baan naast.) Aan de eettafel zie ik producten van een uitgeput land dat energie moet krijgen van kunstmest. Maar ik zie 75 procent van de oogst niet, want die gaat naar het buitenland, naar Afrikaanse landen ook, waar ‘onze’ kippen de lokale kippenboeren dood concurreren. En wij gaan dan weer proberen die lokale economie vlot te trekken.

    https://hierinsalland.nl/de-agrarische-lobby-heeft-sterke-gelijkenis-met-het-tempelplein-dat-door-jezus-leeggeveegd-werd/

    1. En als je, Harrie, dan toch de bril zou willen afzetten, zie en voel je dat de boer zich heel veel moeite getroost om in harmonie met de natuur zijn bedrijf rendabel te willen maken,; zul je ook ervaren onder welke druk deze boer staat : economie versus milieu, gezondheid en voedselzekerheid . In de huiskamer zal ook jij als redacteur en mede-burger gevoelig worden bij deze onzekerheid, de tweestrijd, de twijfel. Ooit eenmaal ingerold in eeninmiddels doorgeslagen landbouwpolitiek van massa-productie en (nationaal) winstbelag, focust – zonder uitzondering- elk boer zich op een bedrijfsvoering in evenwicht met de natuur. Een heidens karwei ! Dit kost tijd , voor de boer, voor de agro-industrie, de banken. De wil is er !! Zeker weten..

  6. Harrie Kiekebosch
    Harrie Kiekebosch

    Laat helder zijn Bertus: ik gun iedere boer een goud gerande boterham. Want zijn werk is essentieel. En ik gun geen enkele boer die malle overheid die we hebben die het hun leven zuurt maakt. Met Rutte aan het roer en die gekke Bleker van het CDA aan zijn zij, is alles naar de kloten geholpen. De vruchten die we dar nog van gaan plukken gaan heel zuur worden.
    Maar de argumenten moeten wel kloppen. Voedselzekerheid is helemaal niet in het geding. Heel veel voedsel (al helemaal als Unilever zich er mee gaat bemoeien) leidt tot de bekende welvaartsziektes.
    En ik weet ook zeker dat niet íedere boer zich focust op het milieu! De arrogantie waarmee ze soms gif gebruiken, dieren mishandelen en de grond uitputten… zal allemaal wel economie zijn. Maar landbouw gaat over ecologie. Economie moet daar op volgen. Niet andersom.

    Zou het niet prachtig zijn de oogstgave ter beschikking te stellen aan het omschakelen van de traditionele Sallandse boer naar een meer toekomstgerichte bedrijfsvoering? Of je dat natuurlijk, duurzaam, biologisch, regeneratief what ever wil noemen, maakt me niet uit.

    Raalte is een fair trade gemeente. Maar dat is een farce. Fair trade begint bij je eigen, eerlijke handel in Salland, eerlijk voedsel in Salland, eerlijk afrekenen bij de kassa: de boer die een eerlijk product maakt een eerlijke prijs geven, de boer die oneerlijk gif gebruikt een eerlijke rekening sturen.
    Als je daar met eerlijke handel begint, dan pas maak je waar dat je ook elders in de wereld fair trade organiseert

  7. Dit stuk is nog zuurder dan de grond naast een piekbelaster. Alsof iedere boer de boel verziekt. Bewust omgaan met de natuur en je dieren is niet voorbehouden aan de bio-taliban. Dit stuk polariseert alleen, dat brengt de dialoog niet op gang.

  8. Redactie

    Hallo Pieter, is er bij het plaatsen van je stuk een deel van de argumentatie zoek geraakt? Een beetje dom schelden kan iedere idioot. We moeten jou vast hoger inschatten dan dat. Dus graag nog even de argumenten eronder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.