Met het veranderende klimaat en achteruitgang van de biodiversiteit zijn verschillende organisaties op zoek naar oplossingen. Niet op papier, maar in de praktijk. Met concrete resultaten, want haast is geboden. Waar in Rotterdam vaak het spreekwoord “Geen woorden maar daden” klinkt, is bij de Zwolse stichting het motto: “Niet lullen maar planten”. In ruim drie maanden zijn er meer dan 50 versteende tuinen aangepakt. Zij kregen een make-over met gedoneerde planten. Samen met Woningstichting SWZ, Gemeente Zwolle en een aantal ondersteunende partners hebben ze het initiatief kunnen starten. Andere woningcorporaties en steden bekijken het initiatief met veel interesse.
De huurders zijn enthousiast. Na 2 maanden staat hun tuin in volle bloei. De straatboeren komen een paar maanden na de make-over nog twee keer langs. Zij geven dan praktische tips om de tuin goed te onderhouden. Daarna moeten de welwillende huurders zelf mee aan de slag.
(tekst loopt door ander afbeelding)
Meer dan alleen vergroenen
De onlangs gepubliceerde resultaten van het project zijn positief. Het project bereikt meer dan alleen een groenere voortuin. Het draagt bij aan de biodiversiteit, leefbaarheid en een mooie uitstraling in de wijk. Ook buren uit de straten zijn blij met het initiatief. Zij kunnen stekjes uit hun eigen tuin tijdens de ‘make-over’ schenken aan de nieuwe voortuin van hun buren. Die samenwerking verbindt buren nog meer met elkaar.
De Straatboerderij als plantenhub voor en door bewoners
Stichting Straatboer heeft een eigen Straatboerderij. Deze is in het Wezenlandenpark in Zwolle. Op 400m2 grond is daar een bloeiende tuin die dagelijks voor iedereen te bezoeken is. In de tuin staan de gedoneerde planten van alle Zwollenaren en Zwolse bedrijven. Heel Zwolle kan zo bijdragen aan het vergroenen van de stad.
Meer informatie over het Make-over project is te vinden via de website hieronder.
Website Stichting Straatboer