Stichting Straatboer weet wel raad met versteende voortuinen

Sociaal en circulair vergroenen. Twee termen die misschien moeilijk te rijmen zijn, maar niet in Zwolle. Daar is Stichting Straatboer actief met het vergroenen van versteende voortuinen van sociale huurwoningen. Dit doen zij met tweedehands planten. Tweedeplants, zoals de stichting het zelf noemt. Circulair dus. Al meer dan 50 versteende tuinen kregen al een make-over

Interessant? Deel het artikel

Straatboer 230827 voorbeeld 2

Met het veranderende klimaat en achteruitgang van de biodiversiteit zijn verschillende organisaties op zoek naar oplossingen. Niet op papier, maar in de praktijk. Met concrete resultaten, want haast is geboden. Waar in Rotterdam vaak het spreekwoord “Geen woorden maar daden” klinkt, is bij de Zwolse stichting het motto: “Niet lullen maar planten”. In ruim drie maanden zijn er meer dan 50 versteende tuinen aangepakt. Zij kregen een make-over met gedoneerde planten. Samen met Woningstichting SWZ, Gemeente Zwolle en een aantal ondersteunende partners hebben ze het initiatief kunnen starten. Andere woningcorporaties en steden bekijken het initiatief met veel interesse.

De huurders zijn enthousiast. Na 2 maanden staat hun tuin in volle bloei. De straatboeren komen een paar maanden na de make-over nog twee keer langs. Zij geven dan praktische tips om de tuin goed te onderhouden. Daarna moeten de welwillende huurders zelf mee aan de slag.

(tekst loopt door ander afbeelding)

Meer dan alleen vergroenen

De onlangs gepubliceerde resultaten van het project zijn positief. Het project bereikt meer dan alleen een groenere voortuin. Het draagt bij aan de biodiversiteit, leefbaarheid en een mooie uitstraling in de wijk. Ook buren uit de straten zijn blij met het initiatief. Zij kunnen stekjes uit hun eigen tuin tijdens de ‘make-over’ schenken aan de nieuwe voortuin van hun buren. Die samenwerking verbindt buren nog meer met elkaar.

De Straatboerderij als plantenhub voor en door bewoners

Stichting Straatboer heeft een eigen Straatboerderij. Deze is in het Wezenlandenpark in Zwolle. Op 400m2 grond is daar een bloeiende tuin die dagelijks voor iedereen te bezoeken is. In de tuin staan de gedoneerde planten van alle Zwollenaren en Zwolse bedrijven. Heel Zwolle kan zo bijdragen aan het vergroenen van de stad.

Meer informatie over het Make-over project is te vinden via de website hieronder.

 

Website Stichting Straatboer

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *