Stichting Hoopheggen: zoveel mogelijk heggen in Salland

Interessant? Deel het artikel

Hoopheggen1

Als het aan Stichting Hoopheggen ligt komen er zoveel mogelijk heggen in Salland. Het is de missie van deze Sallandse stichting (Olst) om aankomend plantseizoen minimaal 5 kilometer heg te planten. Bij de particulier of bij de boer, dat maakt niet uit. Iedere extra heg levert immers meer biodiversiteit en een gezondere aarde op. We spraken hierover met Jantine Schinkelshoek van Stichting Hoopheggen.

Waarom meer heggen?

“Heggen vormen verbindingen in het landschap. Daar hebben vogels, kleine zoogdieren, insecten en flora wat aan. Het biedt veiligheid, voedsel, verbinding en variatie. Heggen zijn verdwenen eeuwenoude cultuurelementen in het landschap. Voor het prikkeldraad bestond (voor eind 19e eeuw) stond heel Nederland vol met heggen. Vaak zeggen mensen dat heggen typisch Engels zijn. Nee, in Nederland waren we gewoon wat voortvarender in het opruimen ervan. Dus heggen hebben een belangrijke ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische functie. En natuurlijk breken ze de wind en zorgen ze voor privacy.”, zegt Jantine.

Jantine vervolgt: “De meerwaarde van onze heggen is dat ze bestaan uit inheemse, autochtoon plantmateriaal (maximale biodiversiteitsbijdrage) en geplant zijn met zoveel mogelijk mensen (voor COVID-tijd).”

Over Stichting Hoopheggen

“Onze stichting is opgericht om onze zorg voor het welzijn van ons landschap om te zetten in daadkracht. Iets negatiefs zetten we hiermee omgezet in iets positief. Met drie groene, ambitieuze vrouwen organiseren we alles: de intakes ter plekke, de beplantingsplannen gebaseerd op de bodemsoort, de vrijwilligers, de catering, het inplanten en de lobby om geld voor donaties.”

“We zijn begonnen om te planten bij particulieren, want die hebben tijd om op zaterdag de heg te snoeien. En boeren hebben genoeg aan hun hoofd in deze tijd, toch hebben we juist veel meters gemaakt bij boeren. Het maakt ons niet uit met wie we de heg planten, als we maar steeds heggen kunnen blijven toevoegen aan het landschap.”

Uiteraard vroeg onze redactie naar de doelstellingen voor 2021, Jantine zegt hierover: “Vorig jaar plantten we ruim 5 kilometer heg. Dit jaar gaat dat, ondanks COVID (waardoor we waarschijnlijk de helft van de plantdagen hebben dan gepland) vermoedelijk weer lukken.”

Ook belangrijk, het sociale aspect

Jantine geeft aan dat het niet alleen draait om het bevorderen van de biodiversiteit, het sociale aspect is ook erg belangrijk. Jantine zegt: “Om deze blije vibe door te zetten hebben we hulp nodig van vrijwilligers. Alle vrijwilligers zijn welkom, maar specifiek zijn wij op zoek naar zogenaamde Plantbazen: ervaren planters die in staat zijn om een plantdag te begeleiden.”

“Onze vrijwilligers, van 7 tot 87 jaar oud, laden zich weer op wanneer ze een dag buiten zijn in de winter. Ze kijken na een paar uur planten achterom en zien al een echte nieuwe lijn in het landschap ontstaan. Het geeft voldoening. Door het gezamenlijk planten ontstaat een magisch gevoel. Door een goede catering, het sociale karakter en de ongedwongenheid ontstaat een ‘day in the outdoors’ en hebben we veel terugkomende vrijwilligers. De ongedwongenheid zorgt ook dat er relatief veel jonge gezinnen mee planten. Een doelgroep die zich niet wekelijks kan vast leggen om vrijwilligerswerk te doen, maar wel graag zijn steentje bijdraagt aan het doorgeven van een gezonde aarde.”, aldus Jantine.

Jantine vult dit nog aan: “Wij planten vaak met de hele buurt, de buren helpen elkaar met planten. Het is nooit een gemeenschappelijk bezit, maar voor de buurt voelt het wel als een gezamenlijke prestatie.”

Help Stichting Hoopheggen

Spreken de activiteiten van Stichting Hoopheggen jou aan? Zou je de dames van deze stichting wel willen helpen? Dat is goed nieuws! De dames zijn namelijk op zoek naar het volgende:

 1. De mensen die een gemengde heg willen van minimaal 200 meter
  • Bijv: particulieren, boeren, landgoedeigenaren of stichtingen
 2. De mensen die de heg willen planten, denk aan:
  • Vrijwilligers
  • Schoolkinderen
  • Teamuitjes
  • Bedrijfsactiviteiten
 3. Sponsors (zakelijk en particulier)

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.