De Kringlogo-prijs werd uitgereikt door Natuur en Milieu Overijssel en wordt heel toepasselijk in de Week van de Circulaire Economie bekendgemaakt. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt om de kracht te vieren van inwoners die met lokale initiatieven hergebruik van spullen en grondstoffen stimuleren. Daarmee hoopt Natuur en Milieu Overijssel ook anderen te inspireren aan de slag te gaan met een circulair idee.
Circulair én inclusief
Stichting Doors Wide Open biedt een helpende hand en een luisterend oor voor mensen die met (financiële) zorgen leven in gemeente Hof van Twente. Dit doen ze onder andere met een eigen voedsel-, kleding-, speelgoed- en dierenvoedselbank en een inloophuis in Goor waar mensen elkaar kunnen vinden voor een kopje koffie. De deur staat altijd open. “De stichting heeft de prijs gewonnen vanwege de diversiteit aan activiteiten, de lokale samenwerking en impact en de duidelijke link tussen circulariteit en inclusiviteit.” licht Ilse Postma van Natuur en Milieu Overijdsel toe.
Een lokaal begrip
Doors wide open is een lokaal begrip. De stichting is al meer dan 10 jaar actief met zo’n 20 vrijwilligers en met als drijvende kracht Seine Braakman. “Je ziet het zelf niet altijd als je er zo druk mee bezig bent, maar het is heel fijn dat iemand er op deze manier van buiten naar kijkt en dat het zo goed valt.” Er wordt de stichting veel kleding gegund door de lokale gemeenschap. De kleding wordt verkocht in de winkel aan reguliere klanten en aan mensen met een smalle beurs, die met een muntensysteem kunnen betalen. De kleding dit niet verkocht kan worden wordt gerepareerd, of er worden andere producten van gemaakt in samenwerking met een atelier. Deze tassen worden weer verkocht in de winkel. Achterin het pand is ruimte voor een sociale werkplaats waar mensen met een smalle beurs hun huisraad, elektronica, witgoed en fietsen kunnen laten repareren.
Wisselbokaal
Stichting Doors Wide Open ontving de Kringlogo-wisselbokaal van de winnaar van 2024, stichting Goede Buren Olst. Paul Hendriksen, van stichting Goed Buren Olst: ”Het was een feest der herkenning en Seine en ik kunnen elkaar ook goed inspireren met ons initiatieven. Ik vind het geweldig om te zien dat er zoveel initiatieven in Overijssel zijn dit op een vergelijkbare en toch weer unieke manier van 1+1 minstens drie maken. En dat ze mensen een mooie plek bieden.”
(Lees verder onder afbeelding)
Naast de wisselbokaal gemaakt van resthout wint Doors Wide Open een geldbedrag van €500,-. “Het prijzengeld kunnen we goed gebruiken en gaan we besteden aan een circulaire activiteit. We denken eraan om een ruilbeurs te organiseren voor kinderen met kleding en speelgoed”, vertelt Braakman. Ook mag het initiatief een jaar lang het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo voeren, als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving.
Van swapsint tot ecodorp
De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van inwoners. Gelukkig telt Nederland al veel van dit soort circulaire pioniers, waarvan een steeds groter aantal een eigen burgerinitiatief opzet. De activiteiten lopen uiteen van swapsint tot ecodorp, van wormenhotel tot aan een repaircafé in de klas. De twaalf Natuur en Milieufederaties (waarvan Natuur en Milieu Overijssel er een is) ondersteunen dit soort duurzame initiatieven door het hele land, zodat er een beweging ontstaat van mensen die veranderingen in gang zetten.
Met de Kringlogo-prijs krijgen zij een duwtje in de rug.