Nederland ligt nog altijd niet op koers om de biodiversiteitsdoelen voor 2030 te halen. Dat blijkt uit de meest recente update van het Nationaal Dashboard Biodiversiteit, gepubliceerd op 22 mei. Ondanks lichte verbeteringen in enkele natuurtypes blijft de algemene vooruitgang te beperkt.
Door Heleen Kommers
Het dashboard, dat sinds vorig jaar online staat, geeft inzicht in de staat van de Nederlandse natuur. Het omvat vier thema’s en veertien doelen, gekoppeld aan nationale én internationale afspraken voor biodiversiteitsherstel. Voor zes van deze doelen zijn nu nieuwe cijfers beschikbaar.
Verbetering in water en bos, achteruitgang in duin en veen
Volgens de update is de ecologische kwaliteit van zoetwater, moerassen en bossen iets verbeterd. Daar staat tegenover dat andere natuurtypes, zoals heide, hoogveen en duinen, blijven verslechteren. Ook de populatie graslandvlinders blijft in de min.
De spreiding van graslandvlinders is in de afgelopen eeuw met zeker 80 procent afgenomen. Nieuwe cijfers over 2024 laten zien dat deze daling nog steeds doorzet. Het gestelde doel – een stop op de achteruitgang richting herstel – lijkt daarmee onhaalbaar.
Ondanks lichte verbeteringen in enkele natuurtypes blijft de algemene vooruitgang te beperkt
Stikstofaanpak blijft struikelblok
Een ander knelpunt is de stikstofproblematiek. Hoewel de uitstoot van stikstofoxiden goed afneemt, blijft de vermindering van ammoniakuitstoot achter. Daardoor blijft veel stikstofgevoelige natuur blootgesteld aan te hoge neerslag van stikstof.
Het areaal natuur dat onder de kritische depositiewaarde valt, is wel toegenomen, maar de voortgang gaat te traag om de doelen voor 2030 te halen.
Geen enkel doel op groen
Net als bij de lancering een jaar geleden staat nog steeds geen van de veertien doelen op het dashboard op groen. De lichte verbeteringen die zijn waargenomen, zijn onvoldoende om het verlies van biodiversiteit te keren.
Nederland heeft zich gecommitteerd aan hersteldoelen vanuit de Europese Unie en de Verenigde Naties. Het dashboard laat zien dat daar nog flinke stappen voor nodig zijn.
Het gestelde doel – een stop op de achteruitgang richting herstel – lijkt daarmee onhaalbaar
Link Nationaal Dashboard Biodiversiteit
Bron: Stad+Groen