Staatsbosbeheer verkoopt geen hout meer voor in de kachel

Interessant? Deel het artikel

hout brandhout houtkachel

In de mailbox:
Of wij nog een ingang wisten bij Staatsbosbeheer voor een van onze lezers die samen met zijn zoontje hout wilde zagen en kloven voor de kachel. “Vroeger was het een jaarlijks gebeurtenis dat ik samen met mijn vader en iemand van Staatsbosbeheer hout uit de bossen haalde en het thuis in stukken hakte. Het lijkt mij zo geweldig om samen met mijn zoon de traditie voort te zetten en niet simpel weg bij een groothandel hout te halen. Ik neem liever mijn zoon lekker mee de natuur in, zodat ik hem meteen ook kan laten zien dat er arbeid aan droog hout vooraf gaat.”

Ja, die ingang hebben we, maar: “Na een paar ongelukken in 2017 tijdens het zagen door particulieren, is Staatsbosbeheer hier mee gestopt”, zegt woordvoerder Marcel van Dun. “Staatsbosbeheer is sinds 2019 ook gestopt met de particuliere verkoop van al gezaagd haardhout. In september 2020 is ook besloten te stoppen met de verkoop van haardhout aan bedrijven en handelaren. Er zijn nog een aantal lopende contracten met bedrijven, maar die worden niet verlengd. Vanaf 2025 verkoopt Staatsbosbeheer geen haardhout meer aan bedrijven. De reden is het negatieve effect op het milieu. We willen het hout zo lang mogelijk in de kringloop houden. Het is natuurlijk minder duurzaam om het hout gelijk te verbranden. We willen de CO2 in het hout zo lang mogelijk vasthouden.”

De bomenkap voor particuliere houtzagers werd door Staatsbosbeheer gestopt na enkele ongevallen waarbij zelfs één met dodelijke afloop. Een man uit Hengelo kwam om het leven tijdens de kap. “We realiseren ons dat dit besluit voor de vele, vaak trouwe klanten vervelend is. Maar omdat veiligheid en professionaliteit in onze gebieden de hoogste prioriteit hebben, konden we niet anders dan dit besluit nemen”, zei Staatsbosbeheer toen.

Inmiddels zijn daar dus milieuaspecten bijgekomen. Als je geen goede kachel hebt en geen goed gedroogd hout, is houtstook vervuilend. Daarbij is een boom een CO2-opslagruimte, in zijn groeit gebruikt hij CO2 en geeft er zuurstof voor terug. Als je hem verbrandt, draait dat proces om.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.