Staal en beton voor windmolens ‘Veur de Wind’

Interessant? Deel het artikel

beton storten windenergie

Terwijl in de ene gemeente stevig debat gevoerd wordt over windmolens, wordt in een ander dorp de beton gestort voor nieuwe molens. Me algemene stemmen aangenomen.

Door Veur de wind

De werkzaamheden voor de bouw van twee windmolens aan de Meentjesweg en Ebbenweg in Nieuwleusen zijn volop bezig. Momenteel wordt er 100 ton aan staal gevlochten, rondom de ankerkooi. Deze ankerkooi is belangrijk en vormt de verbinding tussen het beton en het metalen vlechtwerk in de fundatie én de windmolen. Met metalen staven en staaldraad maken betonvlechters een oersterk vlechtwerk tussen de heipalen en de ankerkooi. Dit houdt de fundatie stevig bij elkaar en zorgt voor onverwoestbaar gewapend beton dat sterk genoeg is om een windturbine overeind te houden.

Inkoopstation
Vorige week is het inkoopstation van het windpark aangevoerd en geplaatst. In het inkoopstation wordt de stroom van de windmolen op het landelijke elektriciteitsnet gezet. Hier zit ook de stroommeter, die precies meet hoeveel stroom is geproduceerd. Netwerkbeheerder Enexis verzorgt vanaf hier de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Het lijkt erop dat Enexis hieraan begin volgend jaar zal beginnen.

Heipalen en betonmixers
Het maaiveld is door een loonwerker alweer een tijdje geleden op beide locaties afgegraven om ruimte voor de fundamenten te maken. Daarna heeft een heimachine zogenaamde vibropalen geheid. Hierbij is een buis met losse bodemplaat, de grond in geheid. De wapening wordt daarna in de buis gehangen en de buis volgestort met beton. Direct na het storten wordt de heibuis uit de grond getrokken, met een trilapparaat, waarbij de bodemplaat achterblijft.

Op de toegangswegen naar de bouwlocaties zal deze weken bouwverkeer en met name een aantal betonmixers extra drukte veroorzaken.

Voorjaar
De beide windmolens komen in het eerste kwartaal van 2021 naar Nieuwleusen en leveren dan in de zomer energie. Het Duitse Enercon, is producent en leverancier.

De molens die Nieuwleusen Synergie plaatst hebben ieder een vermogen van 4,2 MW en wekken ieder 13 miljoen kWh per jaar op (13.000 MWh). De twee molens leveren samen genoeg elektriciteit voor ruim 8.000 huishoudens.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.