In een gezamenlijke verklaring eisen 20 Nederlandse NGO’s dat Ministers en Parlementsleden zich sterk maken voor een ambitieuze Europese wettelijke regulering, dus voor een zo snel mogelijke en drastische vermindering van het gebruik van pesticiden.
Kwetsbare industriële landbouw
De Russische invasie in Oekraïne toont aan hoe kwetsbaar de industriële landbouw is met haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en externe inputs zoals veevoer, kunstmest en pesticiden. Deze producten leiden bovendien tot grote schade aan biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en gezondheid. Juist nu is het nog belangrijker om in te zetten op duurzame voedselzekerheid, gebaseerd op gezonde bodems, schoon water, vruchtwisseling en maximale biodiversiteit.
Nieuwe wettelijke regulering en lobbygroepen van de agro–business
In maart zou de Europese Commissie haar voorstel voor een nieuwe wettelijke regulering over een reductie van het pesticiden–gebruik en een wet voor natuurherstel publiceren. Na druk van lobbygroepen van de agro–business heeft de EC de publicatie van het voorstel uitgesteld naar de zomer.
Uitgelekt concept
Uit een eerste uitgelekt concept van de voorstellen voor pesticiden–reductie is het duidelijk dat de voorstellen te zwak zijn om de dringende gezondheids– en biodiversiteitscrisis aan te pakken waarin we ons bevinden. De 20 Nederlandse NGO ́s vinden dat er een betere en ambitieuzere verordening nodig is om op ange termijn gezond voedsel te garanderen en de biodiversiteit te herstellen.
Oude richtlijn `duurzaam gebruik van pesticiden ́ had weinig impact
De nieuwe Pesticiden Reductie Regulering komt in de plaats van de richtlijn duurzaam gebruik van pesticiden die stamt uit 2009. De meeste EU–landen hebben deze richtlijn niet of slechts in zeer beperkte mate ten uitvoer gelegd en had een beperkte impact. Pesticiden blijven de voorkeursaanpak voor plaagbestrijding in de landbouw, met gebruik van zaadcoating en meervoudig en preventief spuiten het hele jaar door. Sinds 2009 is het totale gebruik van pesticiden niet significant gedaald. Margriet Mantingh: “De biodiversiteit staat op instorten (IPBES 2019), waardoor de toekomst van ons voedsel, onze bestaansmiddelen, onze gezondheid en ons milieu ernstig worden bedreigd (FAO 2019). Steeds meer wetenschappelijk onderzoek concludeert dat er een sterk verband bestaat tussen pesticiden en onder andere kanker of de ziekte van Parkinson.”
Ambitieuze maatregelen zijn dringend nodig
Tjerk Dalhuizen: “Laten we stoppen met de oorlog tegen de natuur. Juist het werken mét de natuur maakt de noodzaak voor bestrijdingsmiddelen grotendeels overbodig. Vele voorbeelden en onderzoeken tonen dat aan. We vragen om ambitieuze maatregelen en hulp voor de boeren om die omslag te maken. Zodat boeren een goed inkomen hebben van een gezond product, zodat wij en de generaties na ons kunnen genieten van een levende omgeving. Dat is de wens van 1,2 miljoen EU–burgers die stemden voor het Red Bijen en Boeren initiatief.”
Contact
Tjerk Dalhuisen, van het EU–burgerinitiatief Red Bijen en Boeren 06 14699126
Margriet Mantingh, PAN–Nederland 06 12532816
Ondertekenaars
ASEED Europe, Vereniging voor Biologisch–Dynamische Landbouw en Voeding, Bijenstichting, Caring Farmers, Extinction Rebellion Nederland, Foodwatch Nederland, Insecten in NOOD, METEN=WETEN, Milieudefensie / Friends of the Earth Netherlands, Nederlandse Bijenhoudersvereniging, PAN–Nederland, Parkinson Vereniging, Slow Food Nederland, sprinklr, STOP Ecocide Nederland, Urgenda, Velt, VOEDSEL ANDERS, Vogelbescherming Nederland, WECF Nederlan