Slakken in de tuin? Loat goan!

Interessant? Deel het artikel

slakken

“Honderden huisslakken op de bladeren en stengels bij mijn zonnebloemenveldje”, schreef Jan Oostewechel aan DuurzaaminSalland. “Deze vochtige zomer is schijnbaar zeer aantrekkelijk voor de huisslakken, ze komen overal in grote getale voor.”

De slakken doen zich smakelijk tegoed aan de verse bladeren van zijn zonnebloemen, “en van menig andere bloemen. ‘Loat Goan’ zou ik zeggen. Ik ga mij er niet aan storen dat de pronte zonnebloemen er wat gehavend uit komen te zien.”

Mooi advies. We hebben de slakkenvraag ook aan Vincent Overgoor van Decohof in Hoonhorst voorgelegd. Hij houdt van een natuurlijke manier van tuinieren en heeft ook nagedacht over slakken. “Loat goan’ is inderdaad het beste. Niets ie voor niets. Maar als het evenwicht helemaal zoek dreigt te raken, hebben wij hier op de tuinderij en de groentetuin goede ervaringen met het inzetten van loopeenden en varkens. Loopeenden zetten we met name in tegen naaktslakken trouwens, ervaringen met huisjesslakken hebben we niet. Wellicht dat dat ook werkt. Maar met huisjesslakken zijn we over het algemeen blij, met name in de taxus.”

“Als de slakken al een plaag zijn ben je trouwens te laat. De natuurlijke vijanden moeten er al zijn vóórdat het een plaag wordt.” En dat bevestigt Jan Oostewechel: “Zag net nog wat lijsters om wat slakken op te peuzelen. Zo gaat dat dan in ons gewenste ecosysteem!

Vincent Overgoor wil er geen reclamepraatje van maken. Maar hij heet nog wel jonge loopeenden beschikbaar.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *