Het jacobskruiskruid is een kruid waarvan we ons kunnen voorstellen dat het een onkruid genoemd wordt. Jacobskruiskruid wordt zeer gevaarlijk wanneer het wordt ingekuild of gehooid. Het is een giftig spulletje dus, dat je liever niet in de wei hebt. Maar de Sint-Jacobsvlinder is er blij mee!
Door vlinderfotograaf Emilio
Vorig jaar telde ik er meer op mijn vaste vlinderroutes, maar ook dit jaar ben ik deze soort tegengekomen: de Sint-Jacobsvlinder.
Deze nachtvlinder is zowel overdag als ’s nachts actief en komt verspreid over het hele land voor. Je kunt hem aantreffen van begin april tot medio augustus, in één generatie. Tijdens zijn rups stadium, slaat deze vlindersoort de gifstoffen uit jacobskruiskruid op, waardoor hij later als vlinder oneetbaar is. De opvallende rode tekening dient als waarschuwing voor predatoren, om deze vlinder niet op te eten.
De rupsen van de Sint-Jacobsvlinder eten voornamelijk de bloemen en bladeren van de waardplant. Als er veel rupsen op één plant zitten, kunnen ze in afzienbare tijd een hele plant kaalvreten, waardoor er slechts een kaalgevreten stengel overblijft.
De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.