Shampooflessen van Dalfsen worden afvalbak

Interessant? Deel het artikel

Myla Groenendijk, de kinderburgemeester van Dalfsen @Waarde Ring
Myla Groenendijk, de kinderburgemeester van Dalfsen @Waarde Ring

Mooi project in de gemeente Dalfsen: “Alle Shampooflessen Verzamelen!” Ingezamelde shampooflessen in deze gemeente worden door kunststofproductiebedrijf RPP in Nieuwleusen gerecycled tot afvalbakken. Het project is opgesteld door studenten van het Windesheim Honours College op verzoek van Dorpen van Morgen, een samenwerkingsverband van lokale duurzame initiatieven in Dalfsen, Hoonhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen en Oudleusen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van waarde-ring.nl

In oktober trad plan WaardeRegio in werking: circulair ambachtsnetwerk WaardeRing werd uitgebreid met de gemeenten Zwartewaterland, Staphorst, Ommen en Dalfsen. Hoog tijd om eens te onderzoeken wat er in deze gemeenten allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid. In de gemeente Dalfsen hebben de inwoners hun krachten gebundeld in de Dorpen van Morgen. ‘Dat werkt heel efficiënt en inspirerend’, vertelt Ad Zwaga. ‘In eerste instantie hielden we ons voornamelijk bezig met energie, maar al snel begon de samenwerking meer vruchten af te werpen. Dat is mooi, want wat heb je aan een energieneutraal dorp als er niemand wil wonen. Inmiddels zijn er ook talloze projecten op het gebied van kringloop, mobiliteit, natuur, voeding en sociale activiteiten. We barsten van de ideeën, soms niet allemaal even makkelijk uitvoerbaar, maar we doen mooie dingen in onze gemeente, zoals operatie “Alle Shampooflessen Verzamelen!”’

Samen met Windesheim

‘Studenten van het Windesheim Honours College hebben in schooljaar 2019-2020 op ons verzoek het plan bedacht om shampooflessen in te zamelen, om circulaire bewustwording in de gemeente te vergroten’, vertelt Ad. ‘Volgens RPP in Nieuwleusen zijn deze flessen goed te gebruiken om te recyclen; het bedrijf maakt er afvalbakken van. De studenten zouden het plan zelf uitvoeren en basisschoolleerlingen zouden zich bezig gaan houden met de inzameling, maar corona zette een streep door dit idee. Het hele plan werd uitgesteld. Inmiddels hebben we als Dorpen van Morgen besloten om samen met de gemeente Dalfsen de uitvoering zelf ter hand te nemen. Bij de supermarkten in de verschillende dorpen worden in samenwerking met de ROVA kliko’s geplaatst, herkenbaar aan de grote sticker die basisschoolleerlingen uit Oudleusen hebben ontworpen. Verschillende scholen gaan zich bezig houden met pr en communicatie. Acht supermarkten hebben hun medewerking inmiddels toegezegd. Ook staan er bakken bij de kringloopwinkels in de gemeente. We zijn nog op zoek naar andere locaties – ook buiten de gemeente Dalfsen’.

De kinderburgemeester trapt af

Vanaf 1 april 2021 ging “Alle Shampooflessen Verzamelen!” van start. ‘Het leuke is dat Myla Groenendijk, de kinderburgemeester van Dalfsen, de aftrap doet van het grootscheepse publiciteitsprogramma dat op poten is gezet’, vertelt Ad. ‘Leerlingen maken filmpjes en bedenken acties om de inzameling te promoten. We vinden het belangrijk om de jeugd zoveel mogelijk bij de uitvoering van onze projecten te betrekken. Het is tenslotte hun toekomst waar het over gaat bij duurzaamheid.’ Myla beaamt dat. Ze vindt duurzaamheid heel belangrijk en hoopt dat de actie een groot succes wordt: ‘Plastic inzamelen is goed voor het milieu.’ En straks beseft heel Dalfsen dat! De vorderingen van de actie zijn op de website van Dorpen van Morgen te volgen.

@Waarde Ring

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.