SG Eekeringe wint finale Food Challenge 2021 met beste poké bowl

Interessant? Deel het artikel

foodchallenge @eigen foto

De grote winnaar van de eerste editie van de Food Challenge is team ‘De Kookclub’ van SG Eekeringe uit Steenwijk geworden! Drie teams gingen met elkaar de strijd aan om de beste poké bowl, bij SVO vakopleiding food in Zwolle. De Kookclub nam het op tegen De Pokébowlers van de Cees Wilkeshuisschool uit Deventer en de Orange Girls van KC Immanuël uit Steenwijkerwold.

De winnende pokébowl was naast duurzaam, gezond en voedzaam, mooi en lekker! De winnaar werd bekend gemaakt door juryvoorzitter chef-kok Remco Jansen van Coperto Restobar. “Smaaktechnisch waren de dames sterk. Een goede combinatie van alle facetten van de opdracht in zijn algemeenheid, waarbij ze ook aandacht hebben besteed aan het bootcamp element. Dat maakt ze tot de terechte winnaars”, aldus de juryvoorzitter

Een compilatie van de challenge is online te bekijken via het Youtube kanaal Food Challenge voor scholen.

Voetbal derby

De winnaressen, Renate Gelmers en Brittany Scholte, mogen met hun klas naar een wedstrijd van PEC Zwolle en trakteren hun school op de beste poké bowl van 2021.

De cheque werd persoonlijk overhandigd door Imre van der Vegt van PEC Zwolle Vrouwen. Ze deed dit samen met Steef Alblas van Go Ahead Eagles. Het winnende team mocht immers zelf een wedstrijd naar keuze kiezen. Ze kozen voor PEC, maar een derby tegen de Deventernaren is daarvoor natuurlijk wel de ultieme gelegenheid!

Deelnemende scholen

De Pokébowlers van de Cees Wilkeshuisschool uit Deventer en de Orange Girls van KC Immanuël uit Steenwijkerwold hadden zich ook weten te plaatsen voor de finale. Zij grepen helaas naast de winst, maar waren op onderdelen ook winnaars. De Pokébowlers met Maud Schonewille, Salim Yachou, Dandy Koopman, Joël Frelink en Ranisha Tobben hadden de lekkerste poké bowl gemaakt. De Orange Girls met Sanne Hielkema, Pheline van Essen en Rachelle Vos presenteerden de creatiefste poké bowl met oranje ingrediënten in EK-outfit.

Organisatie en lespakket

De Challenge is georganiseerd door SVO vakopleiding food Zwolle en LekkerBoer samen met partners Jong Leren Eten Overijssel, SportService Zwolle, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen en Flynth, met ondersteuning van provincie Overijssel. De deelnemende scholen zijn in april gestart met het bijbehorende lespakket en gast workshop van SVO en afsluitend in mei een Foodcamp op de boerderij waar ze naast het maken van hun poké bowl ook gingen bootcampen en oogsten.

Deskundige jury

De teams werden beoordeeld door een deskundige jury met chef-kok Remco Jansen van Coperto Restobar als juryvoorzitter, Maaike van Vugt van SportService Zwolle en Ronnie Poeste van SVO, Imre van der Vegt namens PEC Zwolle United en Steef Alblas namens Go Ahead Eagles.

De voltallige jury beoordeelde de teams op smaak en de presentatie van de poké bowl met onderbouwing van de gestelde criteria – juiste voedingsstoffen voor de bootcamp en minimaal vier lokale producten.

Voorinschrijving 2022

Martijn Wassenaar, onderwijsmanager SVO vakopleiding food en organisator: “We zijn heel tevreden met deze eerste editie. Onze studenten hebben via hun vakmanschap een mooie bijdrage kunnen leveren en naast inhoudelijke kennis, ervaring op kunnen doen in het organiseren, uitvoeren en begeleiden van een dergelijk project.”

Een succesvolle primeur vraagt om meer!

“Het is mooi dat we op deze manier jongeren kunnen laten zien dat gezonde keuzes ook leuk kunnen zijn. We hebben ze letterlijk in beweging gebracht voor het verhaal achter hun eten en laten zien wat de foodbranche en de agri-food sector te bieden hebben”, aldus Judith de Rijk van Lekkerboer en organisator. “We willen graag nog meer jongeren in beweging brengen en daarom de competitie volgend jaar verder uitbreiden. Dan kunnen ook scholen buiten Overijssel zich aanmelden.”

Het gaat om het gebied van regio Zwolle, waartoe ook delen van Gelderland, Drenthe en Flevoland behoren, in totaal 22 gemeenten, aangevuld met Harderwijk, Apeldoorn en Deventer. Presentator André van der Zee noemde het gekscherend al de competitie van Oost Nederland, zinspelend op mogelijk verdere groei in de jaren erna.

Scholen die belangstelling hebben voor volgend schooljaar, kunnen zich vanaf nu melden via een voorinschrijving via www.foodchallengevoorscholen.nl. De voorinschrijving is ter inventarisatie. Uiteraard dient de pilot succesvol afgerond te worden om een vervolg te kunnen geven aan het eerste jaar. Deelname aan de Food Challenge is kosteloos door inzet van de Jong Leren Eten subsidie ‘Lekker naar buiten’. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.