Brief aan Koning Willem-Alexander
Geachte Majesteit,
Gisteren luisterde ik met bijzondere aandacht naar uw kersttoespraak. Uw woorden raakten me diep, vooral toen u zei: “Veel mensen voelen zich onbegrepen, ongewenst, onbeschermd.” Voor het eerst in lange tijd voelde ik een sprankje hoop, een gevoel dat er toch nog een plek is voor verbinding in ons land. Uw boodschap gaf mij moed om mijn eigen verhaal met u te delen.
Majesteit, ik ben geboren in Nederland, uit een gastarbeidersgezin van Turkse komaf. Ik ben moslim en ondernemer. Nederland is mijn thuis. Het is het land waar ik geniet van een lekker Turks broodje met pindakaas, waar ik stroopwafels koop en musea bezoek om daarna heerlijk Turks te eten. Het is ook het land waar ik, met trots, meer juich voor het Turks voetbalelftal dan voor Oranje, maar net iets te voorzichtig ben om te toeteren als ze hebben gewonnen. Het is een land van kansen, diversiteit en cultuur. Het Nederland dat ik ken en liefheb.
Maar de laatste jaren voel ik me steeds minder welkom. De polarisatie in de samenleving neemt toe, aangewakkerd door harde woorden vanuit de politiek. Berichten die ik lees of hoor, zoals “In Duitsland praten ze over deporteren, moeten we dat hier ook doen?” of “We moeten Nederland terugveroveren,” doen pijn. De politiek is geen haar beter, voorstellen om mensen met een migratieachtergrond extra te monitoren op hun normen en waarden, of zelfs moskeebezoek strafbaar te maken, maken me intens verdrietig. Deze woorden zijn niet zomaar woorden; ze raken de kern van wie ik ben en zetten me aan het twijfelen over mijn plek in dit land.
Wat mij het meest bezighoudt, zijn de vragen over de toekomst van mijn kinderen. Gaan zij opgroeien in een land waar ze zich veilig voelen, waar ze trots kunnen zijn op hun achtergrond en hun geloof? Of zullen ze moeten vechten om hun plek, zoals zovelen van ons nu doen?
Uw toespraak voelde als een verademing. Uw oproep om weerbaar te zijn tegen alles wat ons uit elkaar drijft en uw boodschap dat dit óók ons land is, geeft mij hoop. Het herinnert me eraan dat we samen Nederland zijn, ongeacht geloof, afkomst of overtuiging. Uw woorden bieden een tegenwicht aan de harde retoriek die ik te vaak hoor. Daarvoor wil ik u oprecht bedanken.
Omdat ik niet zeker weet of u ook op LinkedIn zit, zal ik deze brief uitprinten en samen met een doos baklava laten bezorgen in het Koninklijk Huis. Als u de volgende keer in Paleis Het Loo bent, wilt u dan 20 minuten verder rijden naar ons prachtige Deventer? Dan ontvangt u van mij een warme kop Turkse thee en vers bereide lekkernijen. Het zou mij een groot genoegen zijn om u te ontvangen en persoonlijk te bedanken voor uw verbindende woorden.
Majesteit, ik hoop dat uw boodschap van vrede en verbinding een inspiratie mag zijn voor ons allemaal. Ik wens u en uw familie gezegende feestdagen en een nieuw jaar vol gezondheid, geluk en samenzijn.
Met de meeste hoogachting,
Serkan Biçer
Trotse geboren Deventenaar met Turkse roots.
Serkar Biçek is Interim Improver bij Improov Management in Deventer.
Deze brief publiceerde hij op Linkedin.